Svijet

Južnokorejski tinejdžer se pridružio ISIL-u

Južnokorejski tinejdžer se pridružio ISIL-u
Južnokorejski tinejdžer se pridružio ISIL-u

SEUL - Tinejdžer iz Južne Koreje koji je nestao prošlog mjeseca pridružio se ekstremističkoj grupi Islamska država (ISIL), saopštila je danas južnokorejska obavještajna agencija.

U izveštaju podnetom parlamentarnom komitetu, Nacionalna obaveštajna služba (NIS) navodi da se mladić nalazi na obuci u jednom kampu ISIL-a, izvjestila je agencija Jonhap.

Prema podacima Evropske unije više od 3.000 Evropljana pridružilo se džihadističkim grupama u Iraku i Siriji, ali je ovo prvi slučaj da je to učinio jedan južnokorejski državljanin, prenio je AFP.

Tinejdžer (18), identifikovan samo po prezimenu Kim, koji je napustio školu, nestao je u Turskoj 10 januara.

Posljednji put je viđen kako napušta hotel u južnom turskom gradu Kilisu, nedaleko od granice sa Sirijom.

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je ranije saopštilo da snimak do koga je došla turska policija pokazuje da je Kim ušao u neobilježeni taksi zajedno sa jednim muškarcem ispred džamije blizu hotela u kome je odsjeo.

Oni su zajedno otišli do izbjegličkog kampa u Besiriju, oko 18 kilometara jugoistočno od Kilisa, navodi se u saopštenju ministarstva.

Južnokorejska policija je saopštila da je Kim poslao seriju poruka na svom Tviter nalogu u oktobru prošle godine, u kojima traži pomoć da pristupi ISIL-u.

Njegovi roditelji dozvolili su mu da otputuje u Tursku sa jednim porodičnim prijateljem, pošto ih je molio da upozna prijatelja u toj zemlji koga je kontaktirao preko Interneta.

Prema procjenama američke vlade, ISIL ima oko 20.000 boraca, od kojih se veruje da su 3.400 strani državljani.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije