Svijet

Kameron: Više autonomije Škotskoj bez "možda ili ali"

Kameron: Više autonomije Škotskoj bez "možda ili ali"
Kameron: Više autonomije Škotskoj bez "možda ili ali"

MANČESTER - Škotska će dobiti više autonomije bez ikavih "možda ili ali", saopštila je kancelarija premijera Dejvida Kamerona, pošto je premijer Škotske u ostavci Aleks Salmond optužio njega i druge političare da su obmanuli građane da glasaju protiv nezavisnosti.

-Premijer i ostali lideri jasno i nedvosmisleno su obećali da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara. Oni će se toga držati - bez 'ako' i 'ali' ", naglasio je izvor iz Kameronove kancelarije.

Britanska vlada odbacila je juče tvrdnje lidera Škotske nacionalne partije i škotskog premijera Aleksa Salmonda da se tri vodeće britanske partije ne pridržavaju obećanja o proširenju ovlaštenja za Škotsku, ističući da su se one "jasno obavezale" na to i da je vlada postavila "precizan raspored".

Salmond je u izjavi za britanski javni servis izrazio uvjerenje da su birači uoči referenduma o nezavisnosti obećanjima lidera tri glavne britanske partije - vladajuće Konzervativne partije Dejvida Kamerona, Laburističke Eda Milibanda i Liberalno-demokratske partije Nika Klega, prevareni.

Sve tri partije podržale su kampanju protiv nezavisnosti.

Oni koji su glasali protiv mogu da budu ljuti što su zaokružujući "Ne" - "zavedeni", "obmanuti" i "prevareni", rekao je škotski premijer, koji je poslije objavljivanja rezultata u petak najavio ostavku za novembar.

Na istorijskom referendumu u četvrtak, većina od 55 odsto birača u Škotskoj glasala je protiv državne nezavisnosti.

Agencija France Press prenijela je da je nekoliko sati po objavljivanju rezultata referenduma, Kameron nagovjestio da bi šira autonomija za Škotsku trebalo da bude praćena širom autonomijom Engleske, što do tada nije bilo saopštavano a što, kako je rekao "ne može više da se ignoriše".

Prema riječima Kamerona, svaki dogovor poslije referenduma treba da bude fer i trajan.

Plan za predaju Edinburgu novih ovlaštenja (devoluciju) razradio je član britanskog parlamenta i bivši premijer, Škotlanđanin, Gordon Braun, a Kameron je najavio da će prijedlog zakona o proširenju autonomije biti gotov do januara, prenosi Tanjug.

Prema BBC-iju, usvajanje zakona uslijediće tek poslije izbora u maju 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije