Svijet

Kameron na sastanku s čelnicima EU, prvi put nakon Brexita

Kameron na sastanku s čelnicima EU, prvi put nakon Brexita
Kameron na sastanku s čelnicima EU, prvi put nakon Brexita

BRISEL - Premijer Dejvid Kameron sastaće se danas s čelnicima Evropske unije prvi put nakon što su britanski birači izglasali izlazak Velike Britanije iz Unije, javlja BBC.

Britanski premijer razgovaraće o posljedicama Brexita i putu koji predstoji na samitu EU u Briselu. Očekuje se da će ga čelnici EU pozvati da Velika Britanija što prije službeno zatraži izlazak iz EU.

Njemački, francuski i talijanski čelnici rekli su u ponedjeljak da u ovoj fazi neće biti ni "formalnih ni neformalnih" razgovora o britanskom izlasku sve dok London ne aktivira član 50. Kameron je rekao da će ostaviti svom nasljedniku da započne formalni proces izlaska iz EU.

Prema članu 50 Lisabonskog ugovora, zemlja koja odluči napustiti EU dužna je službeno obavijestiti ostale članice i nakon toga počinje teći dvogodišnji rok za pregovore. Međutim, ugovor ništa ne kaže kada ta zemlja mora poslati službenu obavijest.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u ponedjeljak da ne želi da vrši pritisak na Britaniju da uspori ili ubrza izlazak iz Evropske unije, ali je jasno dala do znanja da rasprava o Brexitu ne može početi dok London službeno ne zatraži izlazak.

U međuvremenu je ministar finansija Džordž Ozborn odbacio mogućnost da on zamijeni na dužnosti premijera Kamerona.

Osborn je rekao za list The Times da se žestoko borio za to da Velika Britanija ostane u EU  te da iako je prihvatio rezultate referenduma "nije prava osoba koja će osigurati jedinstvo potrebno stranci u ovom trenutku".

Ministar zdravstva Džeremi Hant, koji navodno razmatra moguću kandidaturu nakon što Kameron odstupi, rekao je da Velika Britanija mora ostati unutar jedinstvenog evropskoga tržišta.

Parlamentarni zastupnici iz redova laburista glasaće u utorak o povjerenju svom vođi Džeremiju Korbinu, koji ustrajava na tome da ostane na dužnosti, dok će se škotska premijerka Nikola Stardžen obratiti zastupnicima u vezi s posljedicama Brexita u pogledu škotske budućnosti.

Premijer Kameron učestvovaće na radnoj večeri s čelnicima EU nakon sastanka s predsjednikom Evropskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Evropske komisije Žan- Klod Junkerom.

On neće prisustvovati razgovorima čelnika ostalih 27 članica na doručku u srijedu.

Britanski birači izjasnili su se na referendumu u četvrtak za izlazak Britanije iz EU-a s 52 odsto glasova nasuprot 48 odsto koliko ih je bilo za ostanak.

Kameron je dan nakon referenduma najavio da će podnijeti ostavku do oktobra nakon što su Britanci ignorisali njegov savjet i glasali za napuštanje EU. U ponedjeljak je objavljeno da će novi premijer biti imenovan najkasnije 2. septembra.

Premijer Dejvid Kameron izjavio je u ponedjeljak u svom govoru u parlamentu da se odluka britanskih birača o izlasku iz Evropske unije mora poštovati i da "Britanija sama" odlučuje o tome kada će pokrenuti proces izlaska aktiviranjem člana 50 Lisabonskog ugovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije