Svijet

Kameron na udaru kritika zbog obećanja Škotima

Kameron na udaru kritika zbog obećanja Škotima
Kameron na udaru kritika zbog obećanja Škotima

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron našao se na udaru kritika iz sopstvene Konzervativne stranke i laburista zbog svog obećanja za dodatna ovlaštenja Škotskoj, ali i neodređenosti za slične planove za Englesku.

Kameron će se danas sastati sa dvadesetak članova Konzervativne stranke koji su protiv njegovih planova za Škotsku.

U nastojanju da pridobije glasove Škota protiv nezavisnosti Kameron je sa liderima laburista i liberaldemokrata najavio da će Škotskoj dati dodatna ovlaštenja, ukoliko ostanu u okviru Britanije.

Na referendumu u Škotskoj 18. septembra pobjedu je odnio tabor za ostanak Škota u Britaniji, ali se Kameron suočio sa lavinom kritika.

Osim kritika poslanika iz sopstvene stranke, koji žele veća ovlaštenja za Englesku, Kameron se našao na udaru i opozicionih laburista.

Lider laburista Ed Miliband istakao je da se jačanje ovlaštenja, koje su podržale tri stranke iz vladajuće koalicije, odnosi samo na Škotsku, ne na Englesku ili Vels.

Prvi ministar Škotske Aleks Salmon juče je izjavio da su Škoti namamljeni da glasaju "protiv" nezavisnosti i da će Kameronovi planovi za jača ovlaštenja propasti usljed međustranačkih nesuglasica.

Iz kancelarije britanskog premijera saopšteno je da će Kameron poštovati svoje obećanje za veća ovlaštenja Škotskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije