Svijet

Kameron u Briselu: Ne smijemo okrenuti leđa Evropi

Kameron u Briselu: Ne smijemo okrenuti leđa Evropi
Kameron u Briselu: Ne smijemo okrenuti leđa Evropi

BRISEL - Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je danas, po dolasku na samit EU u Briselu, da želi "najbliže moguće" odnose s Unijom nakon što je Velika Britanija glasala za napuštanje bloka.

"Objasniću da Velika Britanija napušta Uniju, ali da želim da proces i ishod bude konstruktivan. Jer, dok napuštamo Evropsku uniju ne smijemo okrenuti leđa Evropi. Ove su zemlje naši susjedi, saveznici, prijatelji i partneri i nadam se da ćemo ostati u najbližem mogućem odnosu u smislu ekonomije, trgovine i bezbjednosti jer to je dobro i za nas i za njih", kazao je Kameron.

AFP prenosi da je Kameron dodao da bi odvajanje trebalo da bude "što konstruktivnije moguće".

Kameron nije želio odgovarati na pitanja pa nije bilo moguće saznati je li se predomislio ili ostaje kod tvrdnje da će početak procesa razdruživanja Britanije i Evropske unije prepustiti svom nasljedniku. Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk bio je jasan "optica je na britanskoj strani".

"Evropa je spremna pokrenuti razvod već danas, ali želim jasno podvući - pravila su jasna, bez službenog obaviještenja britanske vlade nećemo pokrenuti proces razdruživanja niti početi pregovore o novim odnosima", kazao je Tusk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije