Svijet

Kao u akcionim filmovima: Ovako je za 12 sati spašen preživjeli ruski kopilot (VIDEO)

Kao u akcionim filmovima: Ovako je za 12 sati spašen preživjeli ruski kopilot (VIDEO)
Kao u akcionim filmovima: Ovako je za 12 sati spašen preživjeli ruski kopilot (VIDEO)

U utorak ujutro dva su turska lovca F-16 na granici Turske i Sirije presrela ruski bombarder Su-24 i oborili ga projektilom.

Turci tvrde da je avion ušao u njihov zračni prostor te da je bio deset puta upozoren prije rušenja, što Rusi odlučno negiraju. Turci su u međuvremenu objavili snimke radara i audio snimku navodnog upozorenja, dok su Rusi objavili detalje leta bombardera. Obje strane iz toga izvode zaključak da u ničem nisu pogriješile

U sjeni žestoke diplomatske rasprave ostala je pak akcija spašavanja preživjelog kopilota, koja vuče asocijacije na akcione filmove. Priču je prvi donio AP .

Kad se pogođeni avion sunovratio unutar sirijskog teritorija, pilot i kopilot katapultirali su se iz aviona prije nego što je udario u brdoviti teren. No, prilikom spuštanja padobranom spazili su ih turkmenski pobunjenici, koji se bore protiv ruskog saveznika, sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, te otvorili vatru. Pogodili su pilota Olega Peškova koji je mrtav sletio među njih dok je kopilot i navigator Konstantin Murahtin bio bolje sreće.

Njega je vjetar otpuhao nekoliko kilometara dalje prema području koje je bliže Asadovim snagama. Tamo je čekao dugih 12 sati prije nego što su ga spasili sirijski komandosi. Operacija spašavanja nipošto nije tekla glatko - Rusi su na mjesto pada aviona poslali dva helikoptera, a jedan od njih pobunjenici su pogodili projektilom. Helikopter je morao prisilno sletjeti, a jedan je vojnik poginuo prilikom napada.

Pobunjenici tvrde, a za to su priložili i jednu snimku kao dokaz, da su helikopter pogodili projektilom TOW američke proizvodnje.

'Bilo je kao u nekom filmu o Jamesu Bondu', pohvalio se gportparol jedne pobunjeničke skupine Zakaria Ahmad.

Nakon toga, verzije događaja variraju. Sirijska vojska tvrdi da je akcija bila provedena zajedno s ruskim snagama te da su njihovi komandosi prodrli 4 i pol kilometra u neprijateljski teritorij kako bi vratili kopilota. Sirijsku verziju priče potvrdili su i Rusi, koji ističu da je u zajedničkoj operaciji njihovih snaga Murahtin spašen u srijedu nešto prije 2 sata u noći po hrvatskom vremenu.

No, neka izvješća tvrde da su u pratnji sirijskih komandosa zapravo bili borci libanonskog Hezbolaha te da se Murahtin nalazio na teritoriju na kojem nijedna strana nije imala svoje uporište, što bi de facto značilo da je riječ o ničijoj zemlji. Tu verziju priče u javnosti je objavio portparol pobunjeničke grupe Sham Fronte, koja je povezana sa Slobodnom sirijskom vojskom (to je tzv. 'umjerena oporba', koja ima potporu Zapada u borbi protiv Asada i ISIS-a). Dodao je da je pilot sletio u brdovito i šumovito područje, a da su stanovnici koji žive u blizini cijelu noć slušali zvuk helikoptera.

Rami Abdurrahman iz Sirijskog opservatorija za ljudska prava takođe smatra da je kopilot sletio na ničiju zemlju, iako je tehnički bio iza neprijateljskih linija. On tvrdi da su operaciju spašavanja zajedno proveli Rusi, koji su GPS-om locirali Murahtina i sirijski komandosi, kojima su trebali sati da izvuku kopilota na sigurno područje.

Sam Murahtin o akciji spašavanja nije pričao, ali je zato jasno istaknuo kako on i njegov pilot nisu povrijedili turski zračni prostor i nisu dobili nikakvo upozorenje da su to učinili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije