Svijet

Kaolicioni avioni gađali predsjedničke palate u Tikritu

Kaolicioni avioni gađali predsjedničke palate u Tikritu
Kaolicioni avioni gađali predsjedničke palate u Tikritu

BAGDAD - Koalicioni i irački avioni gađali su danas kompleks palata u Tikritu u kome se nalaze pripadnici ekstremističke Islamske države, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Tahsen Sadik.

"Iračke vazdušne snage zajedno su sa kolaicionim snagama izvele vazdušne napade na predsjedničke palate u kojima se nalazi sjedište lidera ISIL-a", rekao je on, prenio je AFP.

Portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren izjavio je kasno sinoć da su SAD pokrenule vazdušne udare na grad Tikrit kao podršku iračkim snagama koje se bore da povrate grad od Islamske države, nakon što je to Bagdad zatražio.

SAD pružaju obavještajnu i izviđačku podršku operacijama protiv ekstremista Islamske države (ISIL) u Tikritu, administrativnom centru provincije Salah el-Din na sjeveru zemlje, saopštila je juče Bijela kuća.

Asošijeted pres je, pozivajući se na predstavnika Pentagona, naveo da je kopnena ofanziva Iraka protiv snaga ISIL-a "u zastoju".

Oružane snage centralnih vlasti Iraka 2. marta inteziovirali su akcije za oslobođenje Tikrita i tokom prvog dana armija je opkolila grad sa 250.000 stanovnika sa tri strane i počela ofanzivu uz podršku artiljerije i avijacije.

Na početku napada ekstremisti ISIL-a su počeli da se povlače ka sjeveroistoku, a ukoliko iračka vojska uspije u Tikritu, pojaviće se mogućnost napredovanja ka provinciji Niniva i gradu Mosulu, koji je ISIL proglasila za glavni grad svog "kalifata".

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije