Svijet

Katalonija: Pet minuta ćutanja za ubijenog profesora

Katalonija: Pet minuta ćutanja za ubijenog profesora
Katalonija: Pet minuta ćutanja za ubijenog profesora

BARSELONA - Škole širom španske pokrajine Katalonije danas su petominutnim ćutanjem odale poštu profesoru koga je juče u jednoj srednjoj školi u Barseloni ubio trinaestogodišnjak naoružan samostrelom i mačetom.

Nakon napada u kojem su povređena još dva profesora i dva učenika, policija je zadržala maloljetnog ubicu, koji nije zvanično uhapšen, jer je mlađi od 14 godina i ne podleže krivičnoj odgovornosti, prenijela je agencija AP.

Nastavnici i učenici škole "Žoan Fuster", u kojoj se dogodio napad, danas u podne su se okupili na komemorativnoj ceremoniji u znak sjećanja na ubijenog profesora društvenih nauka, koji je u toj školi radio tek nekoliko dana.

Katalonska vlada je današnji dan proglasila danom žalosti, a minut ćutanja je tačno u podne obilježen u svim regionalnim institucijama.

Dječak sa inicijalima M.P.C. je juče upao u srednju školu "Žoan Fuster" u Barseloni i iz ručno izrađenog samostrela, proizvedenog od drveta i hemijskih olovaka, ubio profesora i povrijedio još četiri osobe.

Prema navodima svjedoka, dječak je u školu stigao oko devet sati, sat vremena pošto je počeo čas španskog. Pokucao je na vrata i kada mu je profesorka otvorila da ga pusti unutra, on joj je pucao u lice, nanijevši joj  lakše i srednje teške povrede. Dječak je zatim pucao i na jednu učenicu, inače profesorkinu kćerku.

Pošto je čuo buku, profesor iz susjedne učionice je izašao sa svog časa da zaustavi napad i tada je dijete pucalo i na njega i ubilo ga.

Maloljetni ubica zatim je otišao u drugu učionicu i tamo hladnim oružjem nanio povrede jednom učeniku starom 14 godina, koji je kasnije prebačen kolima hitne pomoći u bolnicu "Sant Pau" u Barseloni.

Još jedna profesorka je tom prilikom zadobila povrede hladnim oružjem po licu, ali je poslije ukazane prve pomoći puštena kući.

Prema navodima drugih učenika, dhečak je prije incidenta sastavljao "crne liste sa imenima profesora i djece koji mu se nisu sviđali". On se sada nalazi na psihijatrijskom odeljenju dječje bolnice u Barseloni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije