Svijet

Katalonija odbija da Madrid kontroliše regionalnu policiju

Katalonija odbija da Madrid kontroliše regionalnu policiju
Foto: Ilustracija | Katalonija odbija da Madrid kontroliše regionalnu policiju

BARSELONA, MADRID - Ministar unutrašnjih poslova regionalne vlade Katalonije Žoakim Forn, izjavio je danas da ta vlada odbija da kontrolu regionalnih policijskih snaga preda centralnim španskim vlastima, koje pokušavaju da spriječe referendum o nezavisnosti Katalonije zakazan za 1. oktobar.

AP navodi da se Forn oglasio saopštenjem nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Španije odlučilo da preuzme koordinaciju svih policijskih snaga kako bi zaustavilo referendum koji španska vlada smatra nezakonitim.

Navodi se da bi ova mjera značila da bi Madrid slao direktna naređenja regionalnoj katalonskoj policiji "Mosos d''Eskvadra", za koju AP navodi da je kritikovana što se ne trudi dovoljno u sprečavanju priprema za glasanje.

Forn je kazao da je šef "Mosos d''Eskvadre" izrazio protivljenje ovoj mjeri na današnjem sastanku da državnim tužiocem u Kataloniji i šefovima španske Nacionalne policije i Nacionalne garde.

"Mi osuđujemo pokušaj države za intervencijom u policijskim snagama Katalonije", rekao je katalonski ministar unutrašnjih poslova.

AP prenosi da su španski mediji objavili da je nekoliko stotina studenata provelo noć ispred Univerziteta u Barseloni u znak protesta protiv napora španskih vlasti da zaustave održavanje referenduma.

Očekuje se da se danas studentima obrate političari koji zastupaju ideju nezavisnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije