Svijet

Kauder: Njemačka treba da protjeruje i zimi

Kauder: Njemačka treba da protjeruje i zimi
Kauder: Njemačka treba da protjeruje i zimi

BERLIN - Njemačka ne bi trebalo da odgodi protjerivanje odbijenih aplikanata za azil u toj zemlji čak ni po zimi i hladnom vremenu, izjavio je Folker Kauder, šef poslaničkog kluba vladajuće Hrišćansko-demokratske unije u njemačkom parlamentu.

Kauder je to rekao povodom odluke dvije njemačke pokrajine, Šlezvig Holštajna i Tiringena, da se privremeno odloži protjerivanje azilanata iz 15 zemalja, među kojima su i zemlje zapadnog Balkana, na osnovu toga što je zimski period i što u nekim od tih zemalja trenutno vladaju "teški zimski uslovi". BiH, Srbija i Makedonija su od prije nekoliko sedmica postale zemlje bezbjednog porijekla, što je omogućilo njemačkim vlastima da zahtjeve za azil njihovih državljana odbijaju po kratkom postupku. Kao što smo ranije pisali, mnogi državljani ovih zemalja zloupotrebljavaju institut azila kako bi tokom nekoliko mjeseci obrade njihovog zahtjeva uživali socijalnu pomoć na teret njemačke države.

"Zemlje koje su proglašene bezbjednim ne smiju biti izuzetak i u njih treba protjerivati i po zimskom vremenu", rekao je Kauder.

Osim izbjegavanja protjerivanja zimi, Kauder se okomio i na praksu Crkve u Njemačkoj da na osnovu humanitarnih razloga u pojedinačnim slučajevima pomognu odgađanje protjerivanja ljudi kojima je odbijen zahtjev za azilom.

Kako navodi njemački "Die Welt", godišnje se donese između 350 i 500 rješenja kojima je cilj da se odgodi izvršenje rješenja o protjerivanju i provede novi postupak.

"Država ne smije da odgađa izvršenje rješenja o protjerivanju onih kojima je zahtjev za azilom odbijen. I zbog toga smatram da je 'crkveni azil' veoma problematična praksa", rekao je Kauder.

Naime, u Njemačkoj je prisutna praksa da u komisijama koje odlučuju o zahtjevima za azil koje su na nivou njemačkih pokrajina a ne centralne države sjede predstavnici crkvenih vlasti koji se često zbog humanitarnih razloga odlučuju da odgode izvršenje rješenja o protjerivanju.

"Motiv ovih hrišćana koji se odlučuju na taj potez je vrijedan poštovanja, ali želim jasno i glasno reći: Mi živimo u pravnoj državi u kojoj se poštuje vladavina prava", rekao je Kauder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije