Svijet

Keri: Tramp odlukom o Iranu stvara međunarodnu krizu

Keri: Tramp odlukom o Iranu stvara međunarodnu krizu
Foto: Ilustracija | Keri: Tramp odlukom o Iranu stvara međunarodnu krizu

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp svojom odlukom o nuklearnom sporazumu sa Iranom stvara međunarodnu krizu i ugrožava nacionalne interese u oblasti bezbjednosti i interese američkih saveznika, smatra bivši američki državni sekretar Džon Keri.

"Odluka predsjednika Trampa je opasna, on stvara međunarodnu krizu. Ona (odluka) ugrožava interese SAD u oblasti nacionalne bezbjednosti i interese najbližih saveznika", napisao je Keri u izjavi objavljenoj na Twitteru.

​On je dodao da odluka predstavlja "nesmotreno napuštanje činjenica od strane predsjednika u korist sopstvenog ega i ideologije".

Bivši američki državni sekretar koji je učestvovao u radu na međunarodnom sporazumu o iranskom nuklearnom programu dodao je da ne razumije zašto Tramp ne može da prizna da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma, dok IAEA, saveznici SAD i članovi Trampove administracije smatraju da je to istina.

Međutim, bez obzira na razloge, stvarnost je to što kršenjem stabilnosti sporazuma predsjednik slabi našu poziciju, otuđuje nas od saveznika, jača položaj iranskih konzervativaca, otežava donošenje odluke o sjevernokorejskoj krizi i rizikuje da nas približi vojnom sukobu“, istakao je Keri.

Američki predsjednik Tramp je u svom obraćanju Amerikancima u petak odbio zvanično da potvrdi Kongresu da Iran poštuje sporazumom o nuklearnom programu, ali na međunarodnom nivou nije osporio da se Iran pridržava nuklearnog dogovora. Tramp je dodao da će Bijela kuća raditi sa Kongresom na "ozbiljnim nedostacima" tog međunarodnog sporazuma sa Iranom i obećao je da će SAD uvesti nove sankcije Iranu zbog podrške terorizmu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije