Svijet

Keri i Lavrov danas o alijansi protiv ISIL-a

Keri i Lavrov danas o alijansi protiv ISIL-a
Keri i Lavrov danas o alijansi protiv ISIL-a

KUALA LUMPUR - Američki državni sekretar Džon Keri sastaće se danas u Kuala Lumpuru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, koji radi na tome da podstakne dogovor između Sirije i zemalja tog regiona o osnivanju alijanse za borbu protiv džihadista Islamske države.

Keri i Lavrov će na marginama samita Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN) u Maleziji "razgovarati o nizu pitanja od zajedničkog interesa", najavio je jedan neimenovani viši zvaničnik Stejt departmenta, ne navodeći više detalja, prenio Rojters.

Keri, koji se nalazi u Maleziji kako bi prisustvovao samitu ASEAN-a, u ponedjeljak je u Kataru održao trilateralne razgovore sa Lavrovim i saudijskim ministrom spoljnih poslova Adelom al-Džubeirom na temu rata u Siriji.

Zvanična Moskva radi na tome da sirijska vlada i zemlje u tom regionu, uključujući Saudijsku Arabiju, uspostave alijansu za borbu protiv militanata ISIL-a, koji su zauzeli velike dijelove sirijske teritorije tokom građanskog rata između snaga sirijske vlade i pobunjenika.

Zvaničnik Stejt departmenta je rekao da su se na sastanku u Kataru Keri, Lavrov i Džubeir "složili da postoji potreba za političkim rešenjem konflikta i za važnom ulogom koju bi u postizanju tog rješenja igrale opozicione grupe".

Pozivajući na širu međunarodnu saradnju u borbi protiv džihadista, Rusija tvrdi da napredovanje džihadista u osvajanju teritorija znači da čak i protivnici sirijskog predsjednika Bašara Asada sada treba da se pridruže zvaničnom Damasku u borbi protiv zajedničkog neprijatelja.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je juče saopštilo da je jedna od glavnih tema sastanka između Lavrova, Kerija i Džubeira bilo formiranje "šireg antiterorističkog fronta".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije