Svijet

Kijev odbacio rezultate izbora na Krimu

Kijev odbacio rezultate izbora na Krimu
Kijev odbacio rezultate izbora na Krimu

KIJEV - Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je danas kao "nelegitimne" rezultate izbora na Krimu i Sevastopolju.

 "Rezultati izbora neće imati uticaj na trenutni autonomni status Krima i Sevastopolja, jer su bili i ostali integralni dio suverene države Ukrajine, Ustava i zakona", ističe se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, a prenosi ruska novinska agencija Itar-tas.

U saopštenju se navodi da su rezultati izbora "nelegitimni sa pravne tačke gledišta".

Zamjenik predsjedavajućeg ruske Centralne izborne komisije Leonid Ivlev izjavio je nešto ranije da su kandidati iz stranke "Jedinstvena Rusija" osvojili više od 71 odsto glasova u izbornim jedinicama na Krimu.

Ivlev je naveo preliminarne rezultate izbora nakon prebrojanih 67 odsto glasova.

Stranka "Jedinstvena Rusija", koja vodi na izborima sa 71,06 odsto, trebalo bi da ima 70 od 75 poslaničkih mjesta u parlamentu Krima. Stranka LDPR dobila je 8,17 odsto podrške na Krimu, dok još 10 partija nije prešlo konsenzus od pet odsto.

Izbori na Krimu održani su juče i prvi su od prisajedinjenju Rusiji. Za 75 poslaničkih mjesta u parlamentu Krima prijavilo se 803 kandidata.

Prema preliminarnim rezultatima izbora, u Simferopolju "Jedinstvena Rusija" dobila je 59,1 odsto glasova, LDPR 17,49 odsto, Komunistička partija 6,46 odsto. Ostatak kandidata ima podršku ispod tri odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije