Svijet

Kijevske vlasti zauzimaju grad Slavjansk

 Kijevske vlasti zauzimaju grad Slavjansk
Kijevske vlasti zauzimaju grad Slavjansk

KIJEV - Ukrajinske trupe su danas zauzele kontrolni punkt sjeverno od Slavjanska, nakon što su, kako se čini, proruski demonstranti odatle povukli, javio je novinar agencije Rojters sa lica mjesta.

Kad se pet lakih oklopnih vozila ukrajinske vojske približilo  kontrolnom punktu iz pravca Svjatogorska, grada nad kojim je zvanični Kijev juče ponovo preuzeo kontrolu, proruski demonstranti su zapalili barikade od guma u pokušaju da smanje vidljivost.

U roku od pola sata su ukrajinske snage, međutim, preuzele kontrolu nad kontrolnim punktom, koji se nalazi u blizini sela Hrestišče, naveo je novinar Rojtersa, dodajući da se tokom incidenta nisu čuli nikakvi pucnji.

Agencija AFP je javila da je ukrajinska vojska u oklopnim vozilima prošla taj kontrolni punkt i krenula ka ulazu u grad.

Izvještač francuske agencije navodi da je u akciju, pored oklopnih vozila, uključen i jedan helikopter, kao i da se prilikom nadletanja helikoptera mogu čuti pucnji. Proruski demonstranti, koji su dosad držali pod kontrolom Slavjansk, sada se povlače na defanzivne položaje.

Portparol lokalnih snaga samoodbrane Stela Horočeva je za AFP izjavila da je svim civilima naloženo da napuste zgradu gradske skupštine u Slavjansku. "Naoružani ljudi koji štite skupštinu će ostati na svojim pozicijama", istakla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije