Svijet

Kimov satelit primjećen iznad SAD, “tumba se u orbiti”

Kimov satelit primjećen iznad SAD, “tumba se u orbiti”
Kimov satelit primjećen iznad SAD, “tumba se u orbiti”

VAŠINGTON - Sjevernokorejski satelit, lansiran raketom zbog koje je podignuta uzbuna širom svijeta, navodno se “prevrće“ u zemljinoj orbiti.

Eksperti i dalje pokušavaju da prime bilo kakav signal sa satelita koji je u svemir odnijela raketa tipa Kvangmjongsong-4.

Dopisnik američke televizijske mreže CBS Dejvid Martin je citirao neimenovanog američkog zvaničnika koji je rekao da se satelit “tumba u orbiti“.

Takođe, istaknuto je da je frekvencija na kojoj bi satelit trebalo da emituje signale nepoznata, kao i da je nemoguće detektovati bilo kakav signal.

Prema poslednjim izvještajima, satelit se nalazio u nedelju tačno iznad stadiona u Santa Klari u Kaliforniji, gdje je održavana finalna utakmica lige američkog fudbala.

“Prešao je skoro direktno iznad Silicijumske doline, gdje se nalazim ja i gdje se nalazi stadion. To se dogodilo sat vremena po završetku utakmice. To bih podveo pod slučajnost, veoma interesantnu slučajnost“, rekao je istraživač svemira Martin Vilijams.

Nove turbulencije u odnosu Pjongjanga i “ostatka svijeta“ prouzrokovalo je lansiranje rakete za koju se pretpostavlja da može da ponese bojeve glave i da razvije domet od 9.000 kilometara.

Sjeverna Koreja je saopštila da je raketa u svemir odnijela satelit koji bi nadgledao vremenske prilike i mapirao lokacije nacionalnih resursa i šuma.

Ipak, to nije bilo ubjedljivo za Savjet bezbjednosti UN, čije članice su najavile donošenje rezolucije i oštro osudile ovakvo postupanje režima Kim Džong-una.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije