Svijet

Kina: Oštra kritika Austriji zbog posjete dalaj-lame

Kina: Oštra kritika Austriji zbog posjete dalaj-lame
Kina: Oštra kritika Austriji zbog posjete dalaj-lame

BEČ - Kina je oštro kritikovala Austriju zbog susreta vodećih austrijskih političara s duhovnim vođom Tibetanaca dalaj-lamom, koji boravi u višednevnoj posjeti toj zemlji, prenosi u nedjelju austrijska štampa.

U pismu kineskog ministarstva vanjskih poslova ističe se da susreti dalaj-lame s austrijskim kancelarom Vernerom Fajmanom i šefom diplomatije Mihaelom Špindelegerom predstavljaju miješanje u unutrašnja pitanja Kine.

- Kina izražava najdublje nezadovoljstvo i odlučno je protiv takvih susreta. Ministarstvo i ambasada u Austriji uputiće ozbiljan demarš, najavljuje Peking i ističe da su susretom Fajmana i Špindelegera s dalaj-lamom "povrijeđena osjećanja kineskog naroda".

Kinesko ministarstvo dalje navodi da je dalaj-lama "političar u egzilu, koji već dugo vremena, pod štitom vjere, širi antikineske i separatističke aktivnosti".

- Želimo da austrijska strana ozbiljno shvati stav Kine, i obustavi smjesta ohrabrenje i podršku onim snagama koje su usmjerene protiv Kine, te odmah preduzme mjere za uklanjanje negativnih posljedica, kako bi očuvala zdrav razvoj kinesko-austrijskih odnosa, navodi kinesko ministarstvo.

Kineski ambasador u Beču je još prije dolaska dalaj-lame u Austriju upozorio da bi susreti s političarima mogli dovesti do negativnih posljedica po odnose dvije zemlje.

Međutim, austrijski kancelar Fajman je, prije susreta u subotu s dalaj -lamom, poručio da ne dozvoljava da neko drugi odlučuje s kim će se sastati, a s kim ne.

Na drugoj, strani predsjednik Austrije Hajnc Fišer nije razgovarao s tibetanskim vjerskim vođom.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku Kurir, rekao da je Austrija suverena zemlja i da ne dozvoljava da joj bilo ko određuje ko može posjetiti ovu zemlju i koga on može ili ne smije da primi.

Fišer je naveo da se austrijski stav prema dalaj-lami, koji je primljen kao duhovni vođa, nije promijenio, i naglasio da to nije nikakva promjena odnosa prema Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije