Svijet

Kina optužila SAD za pokretanje trgovinskog rata

Kina optužila SAD za pokretanje trgovinskog rata
Foto: N.N. | Kina optužila SAD za pokretanje trgovinskog rata

PEKING - Otpočinjanje trgovinskog rata SAD i kršenje tržišnih pravila nanosi štetu interesima ne samo obeju zemalja, već i čitavom svijetu, navodi se u izjavi Ministarstva trgovine Kine u odgovoru na prijetnje Vašingtona da će uvesti nove carine na kinesku robu.

"Pokretanje trgovinskog rata SAD i kršenje tržišnih pravila ne odgovara tendencijama savremenog svijeta, šteti interesima, narodima i kompanijama dveju zemalja i nanosi štetu interesima čitavog svijeta", navodi se u izjavi kineskog Ministarstva.

U izjavi se navodi da će Kina preduzeti recipročne mjere ukoliko Sjedinjene Američke Države uvedu nove carine na kinesku robu.

"Ako američka strana potpuno izgubi razum i objavi novi spisak, kineska strana će biti primorana da preduzme sveobuhvatne kvantitativne i kvalitativne mjere i pruži odlučujući odgovor", ističe se u izjavi.

Takođe se navodi da je reakcija kineske strane usmjerena na zaštitu i odbranu državnih interesa i interesa kineskog naroda, kao i na zaštitu sistema slobodne trgovine i zajedničkih interesa cijelog čovječanstva.

Ministarstvo trgovine je naglasilo da će, uprkos svim spoljnim promjenama, Kina nastaviti čvrsto da se pridržava politike reforme i otvorenosti, da će promovisati visokokvalitetni ekonomski razvoj i ubrzavati izgradnju savremenog ekonomskog sistema.

Ranije je američki predsjednik Donald Tramp saopštio da je naredio da se pripremi spisak kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara za moguće uvođenje dodatnih carina od 10 odsto, ukoliko Kina nastavi s povećanjem carina na američke proizvode.

Prošlog petka, 15. juna, američki predsjednik uveo je uvoznu carinu od 25 odsto na uvoz iz Kine u iznosu od 50 milijardi dolara godišnje. Nove carinske dažbine na kinesku robu granične i carinske službe Sjedinjenih Američkih Država počeće da naplaćuju od 6. jula. U saopštenju američkog predsjednika navodi se da će Vašington uvesti dodatne uvozne dažbine ukoliko Peking odgovori na već uvedene.

Bez obzira na to, kineske vlasti su odmah objavile da uvode carinu od 25 odsto na uvoz 659 vrsta robe uvezene iz Sjedinjenih Američkih Država u vrijednosti od 50 milijardi dolara. Carina za 545 navedenih artikala u vrijednosti od oko 34 milijarde dolara počinje da se primjenjuje 6. jula, a za ostale artikle datum stupanja na snagu ove trgovinske mjere biće objavljen kasnije.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije