Svijet

Kina poziva SAD i Sjevernu Koreju da "prikoče" sa prijetnjama

Kina poziva SAD i Sjevernu Koreju da "prikoče" sa prijetnjama
Foto: Arhiva | Kina poziva SAD i Sjevernu Koreju da "prikoče" sa prijetnjama

PEKING - Kineski zvaničnici apelovali su danas na SAD i Sjevernu Koreju da prikoče sa prijetnjama i akcijama, i da rade na pronalaženju mirnog rješenja za svoj spor.

Kineski ministar inostranih poslova Vang Ji je, u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, rekao da dvije zemlje treba da rade zajedno na spuštanju tenzija i da ne dozvole nikome "da započne incident na njihovom pragu", navodi se u saopštenju objavljenom na zvaničnoj internet stranici kineskog Ministarstva inostranih poslova, prenosi agencija AP.

"Najvažniji zadatak je da SAD i Sjeverna Koreja prikoče u uzajamnim provokacijama i akcijama, da spuste temperaturu u napetoj situaciji i da spriječe izbijanje avgustovske krize", izjavio je Vang u razogvoru sa ruskim kolegom.

Lavrov je, prema tom saopštenju, ocijenio da bi tenzije mogle ponovo da porastu, jer se SAD i Južna Koreja pripremaju za velike vojne vježbe 21. avgusta.

On je rekao da nuklearno pitanje na Korejskom poluostrvu mora da bude mirno riješeno, odnosno političkim i diplomatskim metodama.

Kina je ključni ekonomski partner Sjeverne Koreje, iako su se odnosi dvije zemlje, kako navodi AP, pogoršali zbog oglušavanja Pjongjanga o pozive Pekinga da se uzdrži od novih akcija.

Američka agencija navodi i da je načelnik Združenog štaba američkih oružanih snaga DŽozef Danford danas nastavio posjetu Kini, nakon što se prethodnog dana, u razgovorima sa kineskim kolegom, dotakao pitanja Sjeverne Koreje.

Detalji tog razgovora, međutim, nisu objelodanjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije