Svijet

Kineski policajci počeli da nose pištolje

Kineski policajci počeli da nose pištolje
Kineski policajci počeli da nose pištolje

ŠANGAJ - Policajci u Šangaju počeli su da nose vatreno oružje tokom redovnih patrola, nakon što su vlasti donijele odluku da naoružaju policiju, kako bi mogla da reaguje na napade kao što je bio onaj u Kunmingu kada je 29 osoba izbodeno na smrt, a još 140 ranjeno.

U napadu koji je izveden 1. marta petorica osumnjičenih separatista uspjeli su nasumično mačetama da iskasape putnike na željezničkoj stanici, jer niko od policajaca koji su dežurali nije bio naoružan, pa su morali da čekaju pojačanje naoružanih kolega, prenijela je agencija AP.

Zbog bojazni da bi separatisti iz oblasti Ksinijanga mogli ponovo da posegnu za nasiljem, vlasti su od juče uvele naoružane patrole u Šangaju i Kingdau, a oružje, pištolje kalibra devet milimetara, nosi svaki četvrti policajac.

Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je izmjenu prakse i uvođenje naoružanih policijskih patrola u južnim gradovima Čangša i Kunming.

Obični policajci u Kini ne nose vatreno oružje, a u Kini se veoma mali broj zločina izvodi uz pomoć vatrenog oružja, jer je veoma teško doći do njega legalnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije