Svijet

Kineskinje žele "američke bebe"

Kineskinje žele "američke bebe"
Kineskinje žele "američke bebe"

PEKING - Zna se da su majke spremne da učine sve za svoju djecu.

Međutim, Kineskinje su u tome otišle korak dalje, jer se ne libe da daju desetine hiljada dolara sumnjivim posrednicima te prevare cijeli sistem samo kako bi im dijete imalo američki pasoš.

Riječ je o sve prisutnijem ilegalnom turizmu, organizovanom kroz cijelu mrežu posrednika koja se proteže od SAD do Kine, a koja podrazumjeva da trudne Kineskinje dolaze u SAD s turističkom vizom, a zapravo pravi cilj njihove posjete je porođaj, donosi CNN.

Agenti unutrašnje bezbjednosti sproveli su nekoliko upada u objekte gdje borave trudne Kineskinje do poroda. Prema nezavničnim informacijama, najviše njih odlazi u Kaliforniju, a neke kalifornijske kompanije su zaradile milione dolara organizujući ove ture.

Prema nedavno objavljenoj dokumentaciji, kineske majke su spremne na sve samo da dijete rode u SAD. A, šema je sljedeća; većina njih dolazi u SAD na turističku vizu, što im je dozvoljeno. Međutim, problem nastaje kada navedu turistički obilazak kao razlog posjete, što automatski postaje prevara, koja je strogo kažnjiva.

One čak bez problema prolaze razgovore u američkim ambasadama, gdje se utvrđuje da su "kredibilni turisti", nakon čega dobijaju turističke vize.

Da je cijela šema dobro organizovana, svjedoči i to da detaljno opisuju gdje će boraviti i gdje su uplatili smještaj. Međutim, nakon poroda na aplikaciji za američki pasoš svoje bebe upisuju sasvim drugu adresu, što svjedoči i dobroj organizovanosti. Uglavnom, ta druga adresa je apartmanski kompleks u mjestu Irvajn, u Kaliforniji, gdje borave mlade kineske majke.

Kompanija "You Win USA" je samo jedna od tri kompanije u koju su upali američki agenti početkom marta. Ljudi koji se nalaze na čelu ove kompanije su osumnjičeni za više prevara, kako prevara s vizama, tako i za utaju poreza.

Oni su, zasad, samo osumnjičeni i nije podignuta zvanična optužnica.

Kompanija "You Win USA" preporučuje mladim majkama da dosta prije apliciraju za američku vizu kako američke vlasti ne bi otkrile da su trudne. Štaviše, oni čak obučavaju svoje klijente šta da kažu na intervjuu u ambasadi i kako da se ponašaju.

U protekle dvije godine kroz ovu šemu je prošlo najmanje 400 Kineskinja, koje su se uspješno porodile u SAD. Uglavnom se sve one porađaju u bolnici "Fountain Valley Regional", koja se još nije oglasila ovim povodom.

Ono što dodatno komplikuje cijelu situaciju jeste da neke od ovih Kineskinja čak nisu platile porođaj ili su platile minimalan iznos.

Prema dostupnoj dokumentaciji, neke od "kredibilnih turistkinja" porođaj su plaćale oko 4.000 dolara, iako je puna cijena 28.845 dolara. Kada dođu u bolnicu, one se uglavnom predstavljaju kao nezaposlene i socijalni slučajevi, iako su na originalnoj turističkoj vizi navele da su zaposlene te da dobro zarađuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije