Svijet

Kinesko tajno oružje: "Istočni vjetar" 10 puta brži od zvuka (VIDEO)

Kinesko tajno oružje: "Istočni vjetar" 10 puta brži od zvuka (VIDEO)
Kinesko tajno oružje: "Istočni vjetar" 10 puta brži od zvuka (VIDEO)

PEKING - Kina se priprema za predstavljanje jednog od svojih najtajnijih oružja.

Oružje toliko misteriozno da nije bilo otkriveno godinama, a javnosti će se prvi put prezentovati na vojnoj paradi planiranoj za četvrtak, saopštili su stručnjaci kineskog ministarstva odbrane, a prenosi "Financial Times".

Dongfeng (Istočni vjetar) 21D, projektil poznatiji pod nazivom "ubica nosača", koji prijeti remećenjem ravnoteže snaga na zapadnom Pacifiku, nalaziće se u samom središtu pažnje tokom pekinške parade. Na vojnoj paradi, kojom će se proslaviti 70 godina od kraja Drugog svjetskog rata, prodefilovaće 12.000 vojnika, kao i 500 tenkova i ostalih vozila.

Međutim, upravo je Dongfeng završio kao glavna tema nagađanja i uzbuđenja nakon letimičnog spominjanja u tekstu izašlom u komunističkim dnevnim novinama. Kinesko ministarstvo odbrane držalo je projektil u tajnosti, a samo je 2011. potvrdilo da se radi na njegovom razvoju.

Zapadnjački vojni stručnjaci procjenjuju kako je domet projektila između 900 i 1.500 kilometara te da bi mogao putovati i do deset puta brže od zvuka. Brže od ičega što bi ga moglo presresti.

Baš poput interkontinentalnog balističkog projektila, DF-21D odlazi u orbitu, no nakon ponovnog ulaska u atmosferu sposoban je da manevriše prema meti, čime bi mogao dostaviti pozamašnu količinu eksploziva na palubu broda, bilo u mirovanju ili u kretanju. Isto tako, za cijenu jednog nosača aviona Kina može napraviti čak 1.200 takvih projektila, što znači da bi vrlo lako nadvladali bilo kakve odbrambene protivmjere nosača aviona.

Neki vojni analitičari smatraju da DF-21D prijeti da nosače aviona, na kojima se temelji trenutna američka pomorska politika, pošalje u zaborav. Upravo kao što su nosači aviona to učinili velikim bojnim brodovima nakon japanskog napada na Perl Harbur 1941. godine.

"Ovo oružje nosi više simbolike nego bilo koji drugi primjerak naoružanja u kineskom arsenalu. Ovaj projektil u potpunosti smanjuje američku sposobnost raspoređivanja vojne moći bilo gdje blizu kineske obale. Uz to, znatno povećava rizike i troškove takve akcije", kazao je Ešli Taunšend, naučnik sa Univerziteta u Sidneju.

Međutim, Ričsard Fišer, stručnjak za projektile u Centru za međunarodnu strategiju i procjene smještenom u Americi, navodi kako će biti vrlo teško sa sigurnošću tvrditi da će DF-21D zaista biti predstavljen na paradi, jer će biti unutar lansirne cijevi, koja je identična za cijelu "porodicu" DF-21 projektila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije