Svijet

Klimkin: Mir je potpuno realan

Klimkin: Mir je potpuno realan
Klimkin: Mir je potpuno realan

BEČ - Šef ukrajinske diplomatije Pavlo Klimkin kazao je danas u Beču da je mir u Ukrajini potpuno "realan" dodajući da put ka okončanju konflikta ide preko stabilizacije regiona.

On je, u izjavi novinarima, nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom, ukazao na zaoštravanje humanitarne situacije u Donbasu.

Klimkin je optužio Rusiju da utiče na konflikt u istočnoj Ukrajini, navodeći upućivanje trupa i isporuku teškog naoružanja.

"Put ka okončanju konflikta ide preko stabilizacije regiona. Na tom smo putu", rekao je on i istakao da su od velikog značaja održivo primirje i kontrola granica.

"Teroristi ne djeluju sami, već su podržani od Rusije", naveo je Klimkin podvukavši da ruska strana snosi odgovornost za zaoštravanje konflikta.

Prema njegovim riječima radi se na sastanku trilateralne kontakt grupe sa predstavnicima regiona Donjeck i Lugansk, tokom kojeg treba biti razgovarano o povlačenju trupa i poštovanju bezbjednosne linije.

"Nama su bitni rezultati", naglasio je Klimkin ističući da Kijev ne vidi alternativu sporazumu iz Minska s čime se složio i Kurc.

Mirovni plan od septembra nije doživio neuspjeh, već još nije primenjen, konstatovao je Kurc dodajući da je sada bitno da se vodi borba za njegovu realizaciju.

Klimkin se založio za održavanje izbora u Lugansku i Donjecku, rekavši da su potrebni "pravi lokalni izbori".

Inače Klimkin se, kako navode diplomatski izvori, juče sastao u Beču sa evropskim komesarom za  proširenje Johanesom Hanom.
   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije