Svijet

Klimkin: Ukrajina ne može izvojevati vojnu pobjedu protiv Rusije

Klimkin: Ukrajina ne može izvojevati vojnu pobjedu protiv Rusije
Klimkin: Ukrajina ne može izvojevati vojnu pobjedu protiv Rusije

NJUJORK - Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavlo Klimkin pozvao je danas Rusiju da dođe na "prave pregovore" o prekidu vatre i stabilizaciji ratom pogođenog istoka Ukrajine, kojem će, kako je naveo, biti potrebni pošteni izbori pod međunarodnom prismotrom.

Klimkin je u intervjuu za AP rekao da ruska vojska i specijalne snage imaju "potpunu komandu" u istočnim proruskim regionima Donjecka i Luganska.

On je rekao da su ukrajinske snage prije nekoliko dana zaplijenile veliki ruski kamion napunjen oružjem koji je vozio pripadnik ruskih specijalnih snaga, što je, kako je ponovio, jedan od mnogo primjera o ruskoj prisutnosti.

Klimkin je rekao da proruski pobunjenici odolijevaju samo zbog ruskog oružja i ruskog vojnog osoblja koje prelazi granicu u istočnim oblastima koje ukrajinska vlada ne kontroliše.

Prema njegovim riječima, međunarodni posmatrači Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) moraju imati pristup svim oblastima u Donjecku i Lugansku. Sada, rekao je on, oni nemaju pristup na do 50 odsto teritorije u regionima gdje se eksploatiše ugalj.

OEBS, dodao je, mora da bude prisutan na istoku od samog početka priprema za bilo koje izbore i mora ostati tu da obezbijedi da glasanje bude slobodno i pošteno.

Klimkin je rekao da Ukrajina "ne može izvojevati vojnu pobjedu", ali da može biti uspješna u ratu zato što ima podršku međunarodne zajednice koja vidi Rusiju kao agresora.

Šef ukrajinske diplomatije je rekao i da je Ukrajina dostigla "tačku od koje nema povratka" na svom putu u postsovjetskoj eri poslije revolucije koja je počela na Trgu nezavisnosti u prestonici Kijevu novembra 2013. godine, a koja je dovela do pada prosovjetske vlade.

"Demokratija i Evropska unija su noćna mora za Rusiju", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije