Svijet

Klintonova optužila Peking za krađu Vladinih informacija

Klintonova optužila Peking za krađu Vladinih informacija
Klintonova optužila Peking za krađu Vladinih informacija

VERMONT - Kandidatkinja demokrata za predsjednicu SAD Hilari Klinton optužila je zvanični Peking za krađu poslovnih tajni i "ogromne količine Vladinih informacija" i navela da želi da vidi miroljubivi uspon Kine.

U obraćanju okupljenima tokom predsjeničke kampanje u Nju Hempširu, Klintonova je rekla da Amerika mora u potpunosti da bude na oprezu, jer kineska vojna snaga veoma brzo raste i prijeti zemljama s kojima Vašington ima odbrambene ugovore poput Filipina.

"Moramo da budemo potpuno budni, jer se kineska vojska vema brzo razvija. Oni takođe pokušavaju da izvrše upad u sve što se ne kreće u SAD. Krađa poslovnih tajni od odbrambene proizvodnje, krađe ogromne količine informacija Vlade, sve u potrazi za sticanjem prednosti", istakla je Klintonova.

Rojters podsjeća da iako je Klintonova koristila mnogo oštriju retoriku od američkog predsjednika Baraka Obame i njegova administracija je ukazala na masovno kinesko hakovanje američkih Vladinih agencija koje imaju kompromitovanu personalnu dokumentaciju najmanje 4,2 miliona sadašnjih i bivših Vladinih službenika.

Zvanični Peking to negira i tvrdi da nisu vršili upad u računare američke Kancelarije za upravljanje kadrovima.

Klintonova se osvrnula i na pregovore u vezi s iranskim nuklearnim programom i izrekla je "oštre riječi" na račun Teherana, navodi Rojters.

Prema njenim riječima "čak ukoliko se i postigne dogovor sa Iranom, Tehranova agresivnost se neće završiti i ostaće zemlja koja je glavni sponzor terorizma i nastaviće da destabilizuje vlade u regionu i šire.

Ipak, Klintonova je navela da se nada će "jako utvrđeni dogovor" biti postignut tokom razgovora u Beču između svjetskih sila - Grupe 5+1 i Irana, pošto je postavljen novi krajnji rok - 7. jul za postizanje dogovora za suzbijanje Teheranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija koje su osakatile iransku ekonomiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije