Svijet

Ključna sedmica za Junkerov tim

Ključna sedmica za Junkerov tim
Ključna sedmica za Junkerov tim

BRISEL - Pred EU je odlučujuća sedmica jer novi predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pokušava da dobije odobrenje za nove komesare, koji treba da počnu sa rješavanjem ekonomskih i drugih problema sa kojim se suočava Evropa.

Budući da je evrozona na ivici nove krize, da postoji rizik od prelivanja nemira na Bliskom istoku, a odnosi sa Rusijom su zategnuti zbog Ukrajine, EU je suočena sa sve većim pritiskom da reaguje.

Međutim, Brisel to ne može da učini sve dok na dužnost ne dođe novi saziv Evropske komisije na čelu sa Junkerom, navodi Frans pres.

U Evropskom parlamentu u Strazburu trebalo bi da u srijedu, 22. oktobra, bude održano glasanje o sastavu nove Evropske komisije. Ukoliko bude odobren, Junkerov tim može da počne svoj mandat kao što je i planirano 1. novembra.

Međutim, to će zavisiti od posljednja dva člana Junkerovog tima, među kojima je kontroverzni kandidat Slovenije Violeta Bulc, koja je imenovana neposredno nakon što je parlament odbacio kandidaturu njenog prethodnika bivšeg premijera Alenke Bratušek. Razgovori sa Bulcovom u Evropskom parlamentu zakazani su za sutra.

Izvor blizak Junkerovoj Partiji evropskih naroda /EPP/ izjavio je da postoji "95 odsto šansi da će glasanje u Evropskom parlamentu biti i održano 22. oktobra".

Poslanici Evropskog parlamenta sutra će, takođe, obaviti razgovor sa Marošom Šefčovičem, nakon što ga je Junker imenovao za potpredsjednika Evropske komisije za energetiku, a ta je funkcija bila namijenjena za Bratušekovu.

Isti izvor navodi da Francuska i Njemačka vrše pritisak na Evropski parlament da mandat Evropske komisije počne na vrijeme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije