Svijet

Koalicija Al Kaide i Islamske države - savez iz pakla ledi krv u žilama

Koalicija Al Kaide i Islamske države - savez iz pakla ledi krv u žilama
Koalicija Al Kaide i Islamske države - savez iz pakla ledi krv u žilama

VAŠINGTON, KOBANI - Napad koalicije koju predvode SAD na Islamsku državu (IS) Al Kaida koristi da bi pružila ruku prijateljstva džihadistima, od čega se, kako smatraju analitičari, Zapadu ledi krv u žilama.

Al Kaida, nekadašnji najveći neprijatelj SAD, do pojave IS, poziva islamističke organizacije na ujedinjenje protiv Zapada.

Analitičari smatraju da bi ujedinjenje terorističkih organizacija išlo na ruku širenju Al Kaide u regionu, a prema određenim saznanjima, međusobni sukobi islamista u Siriji su obustavljeni, te da postoje dokazi o tome da bi oni mogli da oforme front za borbu protiv koalicije na čelu sa SAD.

Angus King, član Komiteta za obavještajna i vojna pitanja američkog Senata, izjavio je da je vjerovatno da dvije grupe sarađuju, bar na taktičkom nivou, ali da između njih sigurno ne postoji slaganje.

Podsjetimo, IS je izbačena iz Al Kaide u maju zbog nepoštovanja naređenja lidera Ajmana al Zavahirija.

Sa druge strane, najmanje 30 pripadnika sirijskih snaga poginulo je u napadu džihadista IS na gasno i naftno polje u sirijskom gradu Homsu, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava i dodala da su džihadisti uspjeli da oduzmu dijelove gasnog i naftnog polja Al Šar.

Istovremeno, prvo pojačanje iračkih Kurda za pomoć Kurdima u sirijskom gradu Kobani, koji se bore protiv džihadista, stiglo je u Tursku, odakle će krenuti da brane Kobani.

 

BEČ

Policija u Beču uhapsila je džihadistu (14) koji je planirao bombaški napad na željezničkoj stanici. Dječak turskog porijekla je planirao i odlazak na ratište u Siriju.

LONDON

Britanska policija privela je u Londonu mladića (21) koji je, prema njihovom mišljenju, pokušavao pomoći drugom muškarcu da izvrši teroristički napad.

VAŠINGTON

SAD će pojačati bezbjednost u Vladinim zgradama u Vašingtonu i drugim većim gradovima zbog prijetnji terorističkih organizacija i poslije nedavna dva napada u Kanadi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije