Svijet

Koalicija ponovo bombardovala sirijske snage, Rusi tvrde da štite ID

Koalicija ponovo bombardovala sirijske snage, Rusi tvrde da štite ID
Koalicija ponovo bombardovala sirijske snage, Rusi tvrde da štite ID

Koalicija na čelu sa SAD je ponovo bombardovala sirijsku vojsku u jugoistočnom dijelu provincije Homs, uništivši veliki broj oklopnih vozila koja napreduju prema Al-Tanfu.

"Sputnjik" javlja da su u ovom napadu poginula dva sirijska vojnika, a da ij 15 ranjeno.

"Koalicija je uništila sirijske snage koje su napredovale u deeskalacionoj zoni na jugu Sirije 6. juna", saopštio je Pentagon.

Koalicija je navodno poslala nekoliko upozorenja sirijskim trupama, ali su odbili da se zaustave i nastavili su napredovanje prema Al-Tanfu na granici sa Irakom.

"Koalicija je izdala nekoliko upozorenja posredstvom linije za izbjegavanje sukoba, a potom je uništila dvije jedinice artiljerije, jednu jedinicu PVO i oštetila je tenk", navodi se u saopštenju.

Ranije je Koalicija sprovela  sličan napad 18. maja, kojim je ubijeno nekoliko sirijskih vojnika koji su napredovali prema položajima Slobodne sirijske armije (FSA) na jugoistoku Homsa. 

Rusija traži vanredno zasjedanje SB UN

Rusija traži vanredno zasjedanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija poslije napada američke koalicije na vladine snage u Siriji. Ovaj napad je početak otvorenog vojnog sukoba, izjavio je prvi zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Franc Klincevič.

"Napad koji je koalicija na čelu sa SAD izvela je direktno stupanje koalicije u otvoreni vojni sukob u Siriji. To je akt agresije, Rusija će hitno podnijeti zahtjev za vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, izjavio je senator.

Prema njegovim riječima, ovaj napad nije bio greška.

"Ovo je ciljana akcija koja je imala cilj da oslabi ofanzivu vladinih snaga. To nije greška", rekao je Klincevič. 

Klincevič je istakao da ruske baze u Hmejmimu i Tartusu u Siriji nisu ugrožene, jer ih raketni kompleksi S-400 i S-300 pouzdano štite.

"Naše baze tamo su apsolutno pouzdano zaštićene uz pomoć sistema S-400 i S-300. Rusija ima dovoljno snaga i sredstava da zaštiti ne samo sebe nego i Siriju“, rekao je senator. 

Prema njegovim riječima, napad koalicije izazvan je njenom željom da "zaštiti svoj projekat koji se zove Islamska država". 

"Vladine snage efikasno nastupaju u Siriji i to ne može da plaši drugu stranu", izjavio je Klincevič. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije