Svijet

Kocijas: EU mora da odluči šta želi sa Rusijom

Kocijas: EU mora da odluči šta želi sa Rusijom
Kocijas: EU mora da odluči šta želi sa Rusijom

ATINA - Evropska unija mora da prestane sa "grčevitim djelovanjem" po pitanju Rusije, izjavio je danas novi šef grčke diplomatije Nikos Kocijas i dodao da Grčka ne može da bude ignorisana u EU samo zato što duguje novac.

"EU mora konačno da razmotri šta želi da uradi sa Rusijom na dugoročnim osnovama... umjesto da djeluje na moralno direktan, korektan, ali grčevit način", rekao je Kocijas za novinsku agenciju ANA.

Nakon dolaska na vlast prošle sedmice ljevičarska grčka vlada je odbila da odobri deklaraciju o novim sankcijama Rusiji, navodeći da nije prethodno konsultovana.

Daleko ublaženija deklaracija usvojena je na sastanku ministara spoljnih poslova EU u četvrtak u Briselu, podsjetio je AFP.

"Grčka ne može da presječe svoje istorijske veze sa Rusijom, ali može da igra ulogu da posreduje i razvije pregovore između Rusije i Ukrajine", rekao je Kocijas, koji je primio poziv šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da posjeti Rusiju.

Kocijas je upozorio da EU rizikuje dalju "destabilizaciju regiona" svojim djelovanjem.

"Ova destabilizacija će preći rusko-ukrajinsku granicu, stići do Bliskog istoka i preći u Sjevernu Afriku. To je neka vrsta srpa kroz koji će desetine hiljada izbjeglica, džihadista, bolesti i svih vrsta opasnosti izroniti", smatra Kocijas.

Šef grčke diplomatije je takođe istakao da Grčka ne treba da bude tretirana kao "otpadnička država" zbog svojih dugova.

"Naposljetku, Evropski savjet (ministara spoljnih poslova), moje kolege razumiju da ne mogu da se ponašaju prema Grčkoj kao da je ona otpadnička država jer duguje novac. Dugovati novac je jedna stvar, a odbacivanje prava pojedinca u EU sasvim druga", upozorava Kocijas.

Profesor političke teorije na univerzitetu u Pireju, koji je takođe predavao na Harvardu, Oksfordu i Magdeburgu, Kocijas je autor knjiga "Grčka, dužnička kolonija" i "Politika spasa protiv Trojke" - Evropske komisije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, trojke međunarodnih kreditora koji su od Atine zahtijevali stroge mjere štednje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije