Svijet

Kocijas: Grčka radi na obnovi mira

Kocijas: Grčka radi na obnovi mira
Kocijas: Grčka radi na obnovi mira

BRISEL - Grčka će pokušati da premosti jaz između EU i Rusije oko sukoba u Ukrajini, izjavio je danas novi grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

Kocijas nije želio da kaže da li će Grčka podržati nove mjere protiv Moskve, nakon što se novi premijer Aleksis Cipras požalio da je saopštenje lidera EU o sankcijama objavljeno bez saglasnosti Atine.

"Grčka radi na obnovi mira i stabilnosti u Ukrajini i istovremeno radi na sprečavanju jaza između EU i Rusije", istakao je Kocijas.

Diplomatski izvori navode da je Grčka do sada odbijala da odobri nacrt saopšenja, u koji je uvid imala agencija AFP, a kojim se preporučuje stavljanje na crnu listu novih pojedinaca, produženje postojećih sankcija i rad na novim ekonomskim mjerama.

Lideri EU pozvali su na održavanje sastanka u utorak, 3. februara, i zvaničnicima su predložili da razmotre nove sankcije nakon smrtonosnih sukoba u lučkom gradu Mariupolju između ukrajinskih i profederalnih snaga.

Međutim, Cipras je optužio lidere EU da su "obišli uobičajenu proceduru" jer nisu obavIjestili nove vlasti o saopšTenju. Zvaničnici EU tvrde da su pratili normalne regulative.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije