Svijet

Kod Kramatorska srušen ukrajinski avion?

Kod Kramatorska srušen ukrajinski avion?
Kod Kramatorska srušen ukrajinski avion?

KRAMATORSK - Svjedoci tvrde kako je kod Kramatorska na istoku Ukrajine srušen ukrajinski vojni avion Suhoj 27, javlja agencija Itar-Tass.

Informacija zasad nije potvrđena iz službenih izvora. Detalji nisu poznati.

Ova dojava je uslijedila nakon vijesti da su četiri bojni avioni nadlijetali Kramatorsk te otvorila vatru na vojni aerodrom, u sklopu akcije koje su ukrajinske vlasti pokrenule protiv proruskih separatista, prenosi Index.

Ukrajinske oružane snage i proruska milicija u srijedu se razmeću pokazivanjem snage i oštrom retorikom uoči ključnih razgovora u Ženevi o sudbini zemlje. Vladine snage dovezle su sedam oklopnih vozila s ukrajinskim zastavama u centar Kramatorska, grada u kojem su u utorak vratile nadzor nad vazdušnom lukom.

Samo 15 kilometara dalje, naoružane osobe u različitim unigormama dovezle su šest oklopnih vozila, jedno s ruskom zastavom, u Slovjansk i parkirali ih ispred gradske vijećnice, koja je pod okupacijom separatista. Dok su silazili s oklopnjaka, okupljeni su im vikali: "Bravo" i "Rusija, Rusija". Iznad glava im je potom proletio ukrajinski borbeni zrakoplov i napravio nekoliko krugova, u očitom pokazivanju snage, javlja Reuters.

U Donjecku je u međuvremenu dvadesetak separatista zauzelo zgradu gradske skupštine.

Vojskom i tenkovima na pobunjenike    

U Ukrajini, na istoku zemlje, u tijeku je vojna akcija protiv proruskih pobunjenika. Akcija je pokrenuta još juče, kao odgovor na nepoštivanje ultimatuma o predaji oružja od strane pobunjenika. Čula se pucnjava u vojnoj bazi Kramatorsk, a ukrajinske vlasti objavile su da su preuzele kontrolu nad bazom.

Različite informacije stižu sa ruske i ukrajinske strane o zauzimanju avionske luke u Kramatorsku. Mediji javljaju o najmanje četiri poginule osobe, a ukrajinski izvori tvrde pak kako u akciji preuzimanja aeordroma nije bilo žrtava.

Akcija je zasad ograničena na grad Kramatorsk, gdje su ukrajinske snage pod kontrolu vratile tamošnji aerodrom. U gradu se nalazi sedam ukrajinskih oklopnih vozila u, kako javljaju agencije, "pokazivanju mišića" ukrajinskih oružanih snaga.

Vlada u Kijevu pokušava postupno vratiti kontrolu nad deset gradova na istoku u kojima su proruske paravojne snage zauzele pojedine važne lokacije. Pritom nastoje izbjeći krvoproliće.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je u utorak da je Ukrajina na rubu građanskog rata, a duž granice su raspoređene hiljade  ruskih vojnika s teškim naoružanjem. Rusija je najavila da neće učestvovati na sutrašnjim pregovorima u Ženevi uz obrazloženje da Ukrajina ne može slati tenkove i istovremeno pregovarati. SAD je poručio da neće pomoći u naoružavanju ukrajinskih snaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije