Svijet

Koen: Evropa u vezi sa Sirijom na strani Putina, a ne Obame

Koen: Evropa u vezi sa Sirijom na strani Putina, a ne Obame
Koen: Evropa u vezi sa Sirijom na strani Putina, a ne Obame

PRINSTON - Američki politikolog, profesor Prinstonskog univerziteta Stiven Koen, uvjeren je da se poslije nastupa svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN, evropski političari postepeno okreću od Vašingtona u korist Rusije.

Ekspert je naveo da su se poslije 28. septembra, kada su na Generalnoj skupštini predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama vodili diskusiju, u svijetu dogodile značajne stvari.

„Uslijed krize s izbjeglicama i gnojnog ukrajinskog konflikta evropski lideri udaljavaju se od stava Vašingtona i približavaju stavu Vladimira Putina. Drugog oktobra predsjednik Francuske Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel ponovo su zatražili od ukrajinskog lidera Petra Porošenka da poštuje Minski sporazum. Naravno, on se složio, ali teško da će održati obećanje zbog ultradesnih radikala u Kijevu“, navodi Koen.

Politikolog takođe skreće pažnju na to da „Evropa podržava vojne akcije Putina u Siriji bez obzira na izjave pojedinih zvaničnika“.

Koen smatra da realno rješenje sirijske krize zavisi od administracije predsednika SAD Baraka Obame, odnosno od toga da li će ona prihvatiti predlog predsednika Rusije o formiranju koalicije protiv Islamske države. Ekspert smatra da će u slučaju uspjeha takvo rešenje omogućiti da se prekine „novi hladni rat“.

(NN, Sputnjik.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije