Svijet

Kolumbija postaje prvi latinoamerički globalni partner NATO

Kolumbija postaje prvi latinoamerički globalni partner NATO
Foto: Twitter | Kolumbija postaje prvi latinoamerički globalni partner NATO

BOGOTA - Kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos najavio je u petak da će njegova zemlja formalno postati prvi latinoamerički "globalni partner" NATO-a, počevši od naredne nedjelje.

"Fomalizovaćemo u Briselu sljedeće nedelje - i to je vrlo važno - ulazak Kolumbije u NATO u kategoriji globalni partner. Bićemo jedina zemlja u Latinskoj Americi sa tom privilegijom", rekao je Santos u televizijskom obraćanju, kao i preko Twittera.

Santos, laureat za Nobelovu nagradu 2016, koji je postigao mir sa FARC pobunjenicima, rekao je da bi taj potez trebalo da unaprijedi sliku Kolumbije na svjetskoj pozornici, prenosi Glas Amerike.

Kolumbija i NATO postigli su sporazum o partnerstvu maja 2017, sljedeći zaključke mirovnog sporazuma sa FARC-om, sada političkom partijom.

Oblasti saradnje obuhvataju sajber bezbjednost, pomorsku bezbjednost, terorizam i njegove veze sa organizovanim kriminalom i izgradnju kapaciteta i mogućnosti kolumbijskih oružanih snaga, kaže se u saopštenju postavljenom na sajtu NATO-a.

Pored Kolumbije, NATO na listi "partnera širom globusa" ili prosto "globalnih partnera" ima Avganistan, Australiju, Irak, Japan, Republiku Koreju, Mongoliju, Novi Zeland i Pakistan.

Svaka od tih zemalja "razvila je individualni program o saradnji i partnerstvu" sa 29-očlanom alijansom predvođenom SAD. Mnogi od njih aktivno učestvuju u misijama NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije