Svijet

Raste broj žrtava u Barseloni, napadač ubijen, dva uhapšena?

Raste broj žrtava u Barseloni, napadač ubijen, dva uhapšena?
Foto: Daily Mail | Kombijem se zaletio u turiste u Barseloni, ima povrijeđenih

BARSELONA - Broj žrtava terorističkog napada u Barseloni porastao je na 13, dok povrijeđenih ima više od 50, saopštio je španski ministar unutrašnjih poslova Hoakin Forn.

Odgovornost za masakr u španskom gradu preuzela je teroristička organizacija Islamska država.

Napad se dogodio kada je vozač kombija pri velikoj brzini uletio među pješake u turističkom dijelu grada La Rambla.

Nakon krvavog pohoda napadač je pješke pobjegao sa mjesta događaja.

Nekoliko sati kasnije policija je saopštila da je jedan osumnjičeni za napad u centru Barselone uhapšen. Prema riječima Forna ta osoba se tretira kao terorista. On je dodao i da se incident tretira kao teroristički napad.

Istovremeno na Twitteru se pojavio i snimak navodnog hapšenja.

Objavljena je i slika jednog od napadača Drisa Ukabira koji je, navodno, iznajmio kombi korišten u napadu.

List "El Pais" navodi da je Ukabir prijavljen u mjestu Santa Perpetua de Mogoda, nedaleko od Barselone.

Sa druge strane, španski mediji izvijestili su da je jedan od napadača ubijen u policijskoj akciji u predgrađu Barselone. Nije poznato koliko je ljudi učestvovalo u napadu.

Ipak, ubrzo nakon toga policija je saopštila da je uhapšena još jedna osoba koja se povezuje s napadom.

Kako se navodi, jedna osoba je uhapšena u jednom vozilu koje je bilo traženo nakon što je kombi uletio u pešake u ulici Las Ramblas.

Prema navodima medija, ta osoba je bila u zatvoru u katalonskom gradu Figurešu od 2012. godine. Potom je policija saopštila da je uhapsila još jednu osobu, u mjestu Menje nedaleko od Barselone.

Talačka kriza

Nekoliko minuta nakon napada u centru Barselone u medijima su se pojavile informacije da su dvojica naoružanih muškaraca upali u obližnji restoran i da su uzeli taoce.

Španski list "El Periodiko" javio je da se na tržnici La Bokerija čula pucnjava.

Međutim, policija je nakon akcije saopštila da u pomenutom restoranu nije pronašla nikoga i tako demantovala informacije o talačkoj krizi.

Ubrzo nakon napada u turističkoj zoni grada društvene mreže bile su preplavljene fotografijama i video snimcima žrtava koje leže na trotoaru dok im ljekari i ostali građani pružaju pomoć.

Pomoć ponudili Rusija i SAD

Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć i podršku u istrazi o terorističkom napadu u Barseloni, izjavio je predsjednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Ruske Federacije Leonid Slucki.

"Ponuda Rusije da se formira jedinstvena međunarodna antiteroristička koalicija i dalje je na snazi i, kako pokazuje život, i dalje je aktuelna, nažalost. Uvjeren sam da će naša zemlja, u slučaju da joj se španski pravosudni organi obrate, ukazati svu neophodnu pomoć i podršku u istrazi o ovom zločinu", rekao je Slucki novinarima. 

On je istakao da ovakvi događaji ponovo pokazuju da je "poigravanje" terorizmom krajnje opasno, prenosi "Sputnjik". 

"Na ovakve vijesti ne možemo se navići, uvijek osjećamo bol i potreseni smo. I uvijek se javlja jedno te isto pitanje - koliko je još potrebno nevinih žrtava da bi zapadni političari shvatili da se međunarodni terorizam neće zaustaviti i da je poigravanje njim zarad sopstvenih geopolitičkih interesa krajnje opasno? Protiv terorista se možemo boriti samo zajedno, cijeli svijet", naglasio je Slucki. 

Američki državni sekretar Reks Tilerson izjavio je i da su SAD spremne da pruže pomoć Španiji u istrazi o incidentu u Barseloni, koji "ima odlike terorističkog napada". 

Upozorenje prije dva mjeseca

Američka Centralna obavještajna služba (CIA) upozorila je katalonsku policiju na mogući teroristički napad prije incidenta u četvrtak kada se kombi zaletio u pješake u centru Barselone, javljaju lokalni mediji.

CIA je upozorila Barselonu prije dva mjeseca, javljaju mediji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije