Svijet

Kongres istražuje: Kako je Rusija kupila petinu američkih zaliha uranijuma

Kongres istražuje: Kako je Rusija kupila petinu američkih zaliha uranijuma
Foto: Ilustracija | Kongres istražuje: Kako je Rusija kupila petinu američkih zaliha uranijuma

VAŠINGTON - Komitet za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma Kongresa počeo je istragu povodom ugovora o prodaji kompanija koje se bave eksploatacijom uranijuma ruskim strukturama, izjavio je juče za Fox news član donjeg doma Ron Desantis, republikanac iz Floride.

Kao član nadzornog komiteta, Desantis je dodao da je razgovarao sa izvjesnim „povjerljivim izvorom koji je pomogao FBI da otkrije korupcionašku šemu“. Zakonodavac je ukazao na to da će proces biti pokrenut na osnovu iskaza ovog lica. Kongresmen nije isključio da u vezi sa tim može da bude pokrenut krivični postupak.

Kako navodi televizija, ugovor se tiče kompanije „Uranijum 1“ koja posjeduje 20 odsto zaliha uranijuma u SAD, a koja je prešla pod kontrolu ruske korporacije „Rosatom“. Transakcija o kojoj je bilo riječi, kako se navodi iz materijala dobila je odobrenje administracije Baraka Obame, koji je u to vrijeme bio predsjednik SAD, i Hilari Klinton, koja je bila državni sekretar.

Ameriku posljednjih dana potresa još jedan skandal. Ovoga puta je Hilari Klinton optužena da je njena dobrotvorna fondacija služila kao provodnik za „prljavi ruski novac“ i da je posredno doprinosila podmićivanju i ucenjivanju radi ostvarivanja ruskih ekonomskih interesa u američkom nuklearnom sektoru.

„Rosatom“, odnosno njegova kćerka-firma ARMZ postepeno je kupovala akcije kanadske firme „Uranijum 1“ od 2009. do 2013. godine i došao u posjed rudnika koji se prostiru od centralne Azije do američkog zapada. Zahvaljujući toj transakciji, „Rosatom“ je postao jedan od najvećih proizvođača uranijuma na svijetu. Kompanija je dobila rudnike u Kazahstanu koji su najprofitabilniji na svijetu, a u SAD posjeduje kontrolni paket najvećih rudnika urana. „Uranijum 1“ posjeduje preduzeća u Vajomingu, Teksasu i Juti, i nalazi se na četvrtom mjestu po količini proizvodnje uranijuma u svijetu.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije