Svijet

Kontrolni punktovi ka Krimu

Kontrolni punktovi ka Krimu
Kontrolni punktovi ka Krimu

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinska državna granična služba uspostavlja kontrolne punktove na liniji administrativne granice između Hersonske oblasti na jugu i Krima, javljaju agencije.

Načelnik odjeljenja te službe za saradnju s medijima Olega Slobodijana izjavio je da to, međutim, nije formiranje pograničnih punktova jer to, kako je rekao, nije nadležnost te službe.

"Tamo sada funkcionišu kontrolni punktovi, ali ako bi bila donijeta takva odluka na nivou vlade, u skladu sa njom ćemo je primjenjivati", rekao je on.

Prema riječima Slobodijana, Kijev za uspostavljanje kontrole preduzima "odgovarajuće mjere, doprema neophodna tehnička sredstva, organizuje kompjutersku podršku i ostalo", prenio je Ukrinform.

Prema njegovim riječima, to je reagovanje Ukrajine na najavu Rusije da od 25. aprila prelazi na potpuno obezbjeđenje granice između Krima i Hersonske oblasti.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev, podsjeća Itar-Tass, 21. aprila naložio je novom načelniku Ruske pogranične službe (Rosgranica) Konstantinu Busiginu da neodložno pristupi uspostavljanju državne granice između Rusije i Ukrajine uz uzimanje u obzir pristupanje Krima i Sevastopolja Rusiji.

Nakon referenduma na kojima se polovinom marta više od 96 odsto stanovnika izjasnilo za prisajedinjenje Rusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin je 21. marta potpisao zakon o ratifikaciji sporazuma o stupanju Krima i Sevastopolja u sastav Ruske Federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije