Svijet

"Kosta Konkordija" stigla u Đenovu

"Kosta Konkordija" stigla u Đenovu
"Kosta Konkordija" stigla u Đenovu

ĐENOVA - Olupina luksuznog broda "Kosta Konkordija", koji se prije više od dvije i po godine nasukao kod ostrva Điljo kada je nastradalo 32 ljudi, danas je stigla u svoje posljednje odredište, luku Đenova.

Nekad luksuzni kruzer, a sada samo olupina, dotegljen je danas u Đenovu, četiri dana nakon što je uspravljen u dosad nikad izvedenoj operaciji uklanjanja potonulog broda, prenijela je agencija AFP.

Italijanski premijer Mateo Renci će popodne prisustvovati vezivanju olupine broda u luci, a očekuje se da bi ta komplikovana operacija mogla da potraje nekoliko sati, preneo je britanski BBC.

"Operacija uspravljanja i tegljenja olupine 'Konkordija' nije bila laka. To je sprovela Italija, koja, kad je odlučna u nekoj namjeri, može da uradi sve, pa čak i da nas u tome iznenadi", istakao je Renci.

Upravo u Đenovi je "Kosta Konkordija" i izgrađena, a zatim i porinuta uz sve počasti prije 9 godina, ali sada je u tu luku stići samo olupina kako bi tu bila rashodovana.

Luksuzni kruzer, dvaput veći od "Titanika", udario je u stijenu kod malog ostrva Điljo u januaru 2012, nakon čega se nasukao i prevrnuo sa 4.229 ljudi iz 70 zemalja.

Protiv kapetana "Koste Konkordije" Frančeska Sketina trenutno se vodi sudski postupak pod optužbama da je izazvao brodolom i napustio brod prije nego što su svi putnici evakuisani.

Zarđala olupina broda teškog 114.500 tona i dugog 290 metara ležala je na privremenoj podvodnoj platformi koja ju je podupirala od septembra prošle godine, kada je kruzer uspravljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije