Svijet

Kremirana silovana djevojka

Kremirana silovana djevojka
Kremirana silovana djevojka

NJU DELHI - Tijelo Indijke (23) koja je preminula nakon što ju je pretukla i silovala jedna banda kremirano je u nedjelju u Nju Delhiju.

Ceremonija je održana nekoliko časova pošto je avion, koji je iznajmila indijska vlada, dovezao tijelo djevojke iz bolnice u Singapuru, gde je preminula od zadobijenih povreda.

Žrtvu silovanja, studentkinju iz Nju Delhija, ispraćalo je nekoliko hiljada ljudi, uz mirne proteste, održane širom Indije, sa zahtjevom za veću zaštitu žena.

Održane su i ceremonije paljenja svijeća zbog žalosti za mladom ženom i izraženi su tuga i bijes zbog njene smrti.

Tuga i bijes zbog brutalno ubijene mlade žene ujedinili su stotine ljudi. Djevojke s crnim povezima preko usta slika su da žene iz straha ne prijavljuju da su svakog dana žrtve nasilja.

Indijski premijer Manmohan Sing i predsjednica vladajuće Kongresne stranke Sonja Gandi bili su na aerodromu, gdje su dočekali avion s posmrtnim ostacima djevojke.

Gandijeva je obećala da će se boriti protiv sramotnih pogleda na svijet, prisutnih u indijskom društvu, koji stvaraju pogodno tlo za ovaj i slične zločine.

Britanski BBC navodi da se indijska vlada našla na udaru žestokih kritika zbog odgovora na napad, a zabrinutost izazivaju i moguće posljedice smrti djevojke, zbog čega policija obezbjeđuje centar Nju Delhija kako bi spriječila eventualne demonstracije.

"Razlog zašto smo ovdje, zašto slikamo, je što se nasilje ne može pobijediti nasiljem. Ako ste puni mržnje i dajete samo mržnju, mržnju ćete i dobiti. Ako ništa drugo, ovaj tragičan događaj treba da nam otvori oči da našu djecu treba da odgajamo na pravi način da bi bili dobri ljudi, na kraju se sve svodi na mentalitet. Možete imati smrtnu presudu za počinioce, ali to bi moglo ohrabriti sve one koji su pomislili nekada da tako nešto urade - ako ubiju svoje žrtve niko neće progovoriti i neće biti uhvaćeni", kaže socijalni radnik Marfi Džon.

Studentkinju medicine iz Indije silovala su šestorica muškaraca u autobusu koji se kretao kroz Nju Delhi 16. decembra, a potom su nju i njenog pratioca pretukli metalnom šipkom i izbacili ih iz autobusa.

Ona je od zadobijenih povreda glave i unutrašnjih organa preminula u bolnici u Singapuru, gdje je bila prebačena zbog bolje njege.

Policija je uhapsila ovu šestorku i optuženi su za ubistvo. Ukoliko budu proglašeni krivim suočavaju se sa smrtnom kaznom.

Incident u kom je stradala djevojka izazvao je masovne proteste građana i nacionalnu debatu o načinima da se spriječi nasilje kojem su žene u Indiji svakodnevno izložene.

Prema policijskim podacima, od svih većih indijskih gradova u Nju Delhiju je najveći broj seksualnih napada i u prosjeku se silovanje dogodi svakih 18 časova.

Prema informacijama Vlade, broj prijavljenih slučajeva silovanja u Indiji povećan je za gotovo 17 odsto u periodu od 2007. do 2011. godine.

Prema zvaničnim izvještajima, 228.650 od ukupno 256.329 slučajeva nasilnih zločina prošle godine počinjeni su protiv žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije