Svijet

Kremlj: Zapad nije spreman na koaliciju protiv ISIL

Kremlj: Zapad nije spreman na koaliciju protiv ISIL
Kremlj: Zapad nije spreman na koaliciju protiv ISIL

MOSKVA - Zapadne zemlje nisu spremne da se u borbi protiv ekstremista Islamske države u Siriji ujedine u širu koaliciju sa Rusijom, saopštio je Kremlj.


"Nažalost, naši partneri nisu trenutno spremni da zajedniški rade u okviru jedinstvene koalicije", rekao je portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Poslije terorističkih napada u Parizu 13. novembra, i ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov francuski kolega Fransoa Oland izneli su prijedlog o formiranju "šire koalicije" koja bi podrazumijevala uključivanje svih snage koje se bore protiv džihadista.

Oni su se juče u Moskvi složili da je neophodno formiranje koalicije za borbu protiv terorizma.

Ostali su i pri ranije iznesenim oprečnim stavovima o sudbini sirijskog predsjednika Bašara el Asada.

Peskov je rekao da je Putin podvukao da su ruska vrata otvorena i da je Moskva spremna za saradnju sa partnerima.

Islamska država je preuzela odgovornost za terorističke napade u Parizu, kao i za obaranje ruskog putničkog aviona u Egiptu 31. oktobra.

Osim toga, saopšteno je i da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan zatražio sastanak sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Parizu 30. novembra.

"Prijedlog turske strane o sastanku na nivou šefova država upućen je predsjedniku. To je sve što mogu da kažem", rekao je portparol Kremlja novinarima, prenio je Rojters.

Putin i Erdogan će, kako je najavljeno, prisustvovati globalnom samitu o klimi koji će u Parizu početi 30. novembra, navodi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije