Svijet

"Krijumčari" igračke u Siriju da djeca zaborave na rat (VIDEO)

"Krijumčari" igračke u Siriju da djeca zaborave na rat (VIDEO)
"Krijumčari" igračke u Siriju da djeca zaborave na rat (VIDEO)

ALEP - Mališani nestrpljivo čekaju u redu, a na licima im je opet osmijeh nakon dugo vremena. U Siriju je napokon stigao Rami. Nije ga bilo dva mjeseca i jedva su ga dočekali.

Čim je kročio u Alep, ratom izmrcvareni sirijski grad, otišao je da pronađe one koji su mu najviše u srcu - sirijsku djecu. Sa sobom je imao nekoliko vreća igračaka.

Djeca su se razveselila. Plišani medvjedići, lutke, bageri i kockice došli su im kao dar s neba. Napokon će nakratko zaboraviti na bombe. A sve zahvaljujući finskom socijalnom radniku Ramiju Adamu (44) porijeklom iz Sirije.

Ratnu zonu posjećuje zadnjih pet godina. U sirijski grad Alep donosi hranu, vodu i lijekove, ali poseban značaj imaju plišani medvjedići i ostale igračke koje pomno bira u Finskoj.

Zbog toga je Rami nazivan “krijumčarem igračaka”. Počeo je da pomaže malim Sirijcima zahvaljujući svojoj kćerkici koja mu je s tri godine rekla da bi voljela da djeca u Siriji dobiju njene igračke. Rami nije dugo razmišljao. Nabavio je koliko god je mogao igračaka i drugih potrepština te se uputio u Siriju.

"Uslovi u kojima ta djeca žive izuzetno su loši. Njihova svakodnevica postali su opasnost, strah i tuga", rekao je Adham.

Pokrenuo je agenciju za pomoć "Suomi Syyria" koja služi kao poveznica između Finske i organizovanja humanitarne pomoći za djecu u Siriji. Htio bi im omogućiti i da se obrazuju. Iz Sirije u Finsku emigrirao je 1988. godine.    

(24Sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije