Svijet

Krim predložio Ukrajini da zakupi Mjesec

Krim predložio Ukrajini da zakupi Mjesec
Krim predložio Ukrajini da zakupi Mjesec

KIJEV - Plan za predaju Krima u zakup Rusiji je neodrživ, sa istim uspjehom može da se predloži da se zakupi Mjesec ili imovina susjeda, izjavio je vicepremijer Vlade Krima Georgij Muradov.

Ranije je ukrajinski poslanik Andrej Artemenko rekao da je za administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa pripremio plan za ukidanje sankcija Rusiji.

Među stavkama plana je održavanje referenduma u Ukrajini o mogućnosti predavanja Krima u zakup Rusiji na 30-50 godina, nakon čega bi na poluostrvu morao da se održi još jedan referendum, koji će odrediti njegovu konačnu pripadnost.

"U istoriji je bilo mnogo raznih smiješnih prijedloga, uključujući i one koji su opisani u književnosti i zabilježeni kao istorijske činjenice. Neki su pokušali da daju u zakup ili prodaju imovinu svog susjeda, drugi su prikupljali novac za popravku neuspjeha. Sa istim takvim uspjehom možete da ponudite u zakup Mjesec. Sve su to beskorisni i nepouzdani prijedlozi“, rekao je Muradov.

On je naveo da je prisajedinjenje Krima Rusiji pravno opravdano sa međunarodne pravne tačke gledišta.

"U okolnostima u kojima je republika bila u životnoj opasnosti od etničkog čišćenja i rata, koja je proizilazila od nacionalističkih vlasti koje su došle nakon državnog udara u Kijevu, narod Krima se zaštitio od uništenja“, rekao je zamjenik premijera.

Krim je ponovo postao ruski region poslije referenduma koji je održan nakon prevrata u Ukrajini. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je više od 95 odsto stanovnika poluostrva.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije