Svijet

Kriminalci na prazničnom kalendaru Europola, među njima i Hrvati iz BiH

Kriminalci na prazničnom kalendaru Europola, među njima i Hrvati iz BiH
Kriminalci na prazničnom kalendaru Europola, među njima i Hrvati iz BiH

Praznični duh zahvatio je i Europol koji je na internetu objavio adventski kalendar na kojem svaki dan do Božića predstavlja jednog od najtraženijih evropskih kriminalaca.

"Počevši od 1. decembra, 23 dana zaredom objavljivaćemo jednog bjegunca iz neke države članice svaki dan", rekao je portparol Europola Džerald Hešcer za Frans pres.

Tražena osoba će biti istaknuta na društvenim medijima uključujući Europolove profile na Facebooku i Twitteru taj dan, dodao je on.

Svi kriminalci o kojima je riječ osuđeni su za teška krivična djela kao što su ubistva, otmice, terorizam i krijumčarenje droge, a trenutno se nalaze u bijegu pred zakonom.

"Svi ti kriminalci su u bijegu, bježeći pred odgovornošću i kaznom", rekao je.

Prvo lice na kalendaru bio je austrijski bjegunac Tibor Foko (60), tražen zbog ubistva prostitutke u martu 1996. godine. Osuđen na doživotni zatvor, Foko je pobjegao iz zatvora dok je bio na privremenoj slobodi radi studija, navodi Europol, koji nudi nagradu od 2.900 evra za informacije o njegovom boravištu.

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banjaluke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji bjegunci hrvatskog pravosuđa, prenosi Hina.

Otkako je Europol u januaru na internetu objavio popis najtraženijih evropskih kriminalaca, uhapšeno ih je 24, od kojih devetorica zahvaljujući kampanji u medijima i dojavama javnosti.

"Nadamo se da ćemo ljudima 24. decembra moći da damo lijep poklon i da uhapsimo neke od tih bjegunaca", rekao je portparol Europola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije