Svijet

Krvavi haos u Sahari: Ne zna se sudbina svih talaca i otmičara

Krvavi haos u Sahari: Ne zna se sudbina svih talaca i otmičara
Krvavi haos u Sahari: Ne zna se sudbina svih talaca i otmičara

ALŽIR - Alžirski helikopteri i specijalne snage napali su sinoć gasno postrojenje u Sahari koje su zaposjeli islamski ekstremisti - uslijedio je krvavi haos, a sudbina mnogih talaca koji su iz najmanje 10 zemalja, i dalje je neizvjesna.

Iz saopštenja alžirske vojske i ekstremista nije jasan razvoj krize koja je uznemirila zemlje iz kojih su taoci, povećala cijene nafte u svijetu i iskomplikovala međunarodnu vojnu operaciju protiv islamskih ekstremista u susjednom Maliju.

U noćašnjoj akciji je, kako se vjeruje, poginulo najmanje tridesetoro ljudi, a možda i znatno više - Britanaca, Filipinaca i Alžiraca. Ubijeno je i najmanje 11 otmičara.

Dva japanska, dva britanska i jedan francuski državljana su među najmanje sedam poginulih stranaca, izjavio je izvor za Reuters. Osam ubijenih taoca su alžirski državljani. Nacionalnost ostalih žrtava, kao i možda nekoliko desetaka onih koji su uspjeli pobjeći, nije poznata. Oko 600 lokalnih alžirskih radnika, koji su bili slabije čuvani, preživjelo je opsadu.

U intervenciji alžirskih vlasti oslobođeno je 600 Alžiraca, jedan Francuz, dvoje Britanaca i Kenijac, javlja alžirska agencija APS. Četrnaest Japanaca je među onima za kojima se još uvijek tragalo u petak u ranim jutarnjim satima objavio je njihov japanski poslodavac, prenosi u petak Dnevnik.hr.

Japanski premijer Šinzo Abe otkazao je dio turneje po jugoistočnoj Aziji, njegov prvi izlet u inostranstvo otkako je preuzeo dužnost, kako bi se vratio u domovinu zbog talačke krize, izjavio je u petak glasnogovornik japanske vlade.

Abe će se u Tokio vratiti u subotu ujutro, a ne u subotu naveče kako je isprva bilo planirano.

Amerikanci, Norvežani, Rumuni i Austrijanci takođe su prema navodima njihovih vlada bili taoci islamskih militanata, koji su sebe nazvali "Krvavi bataljon" i kao uslov za oslobađanje taoca zatražili od Francuske da zaustavi svoju jednosedmičnu ofanzivu u Maliju.

Službeni izvor je rekao da su samo dvojica od 11 mrtvih militanata Alžirci, uključujući i vođu grupe Abu al-Bara. Pronađena su tijela tri Egipćana, dva Tunižanina, dvojice Libijaca, te po jednog Malijca i Francuza, rekao je sigurnosni izvor. Grupa je tvrdila da je u zauzimanju plinskog postrojenja In Amenas, na istoku Alžira blizu granice s Libijom, sudjelovalo na desetke gerilaca pa za sada nije jasno da li su neki od militanata uspjeli pobjeći.

Portparol alžirske vlade kazao je da čelnici Alžira ostaju neumoljivi u sukobu s islamskim gerilcima koji su još aktivni na jugu zemlje, nakon građanskog rata u kojem je poginulo oko 200.000 ljudi.

Ministar informiranja Mohamed Said ponovio je odbijanje vlade da pregovara s otmičarima. "Mi kažemo u lice terorizmu, juče kao i danas i sutra, da neće biti nikakvih pregovora, nema ucjena, i nema predaha u borbi protiv terorizma", rekao je Said za alžirsku novinsku agenciju APS.

Britanski premijer Dejvid Kameron, koji je upozorio građane da se pripreme za loše vijesti, rekao je preko svog portparola kako bi volio da se Alžir konzultirao s Londonom prije napada.

Norveški premijer Jens Stoltenberg, čija je državna energetska kompanija Statoil pokrenula proizvodnju plinskog polja Tigantourine, zajedno s britanskim BP-om i alžirskom nacionalnom naftnom kompanijom, takođe je kazao da nije bio obaviješten o napadu alžirskih snaga sigurnosti.

Alžirski ministar za komunikacije Mohamed Said rekao je u četvrtak da je u operaciji "dosad oslobođeno više talaca, domaćih i stranih državljana", ne navodeći brojke. Rekao je tek kako je "velik broj talaca oslobođen, a nažalost ima mrtvih i ranjenih". "Velik broj terorista koji su pokušali pobjeći u susjednu zemlju je svladan", dodao je opravdavajući intervenciju.

Portparol islamista rekao je da je u operaciji poginulo pedesetak ljudi, među njima 34 taoca i 15 otmičara, ali ta informacija nije potvrđena. Dodao je da su tri Belgijanca, dva Amerikanca, Japanac i Britanac preživjeli. Portparol otmičara je rekao da je vođa gerilske grupe Abu al-Bara ubijen u četvrtak, prenosi mauritanska agencija ANI.

Uplašeni taoci iz Irske i Norveške pobjegli su iz postrojenja Ain Amenas, duboko u Sahari, a sudbina desetina ljudi je neizvjesna - Amerikanaca, Britanaca, Francuza, Norvežana, Rumuna, Malezijaca, Japanaca, Alžiraca.

Jedan amerićki zvaničnik rekao je kasno sinoć da, iako su neki Amerikanci uspjeli da pobjegnu, drugi su i dalje taoci ili se o njima ništa ne zna.

Američka vlada poslala je bespilotnu letjelicu do postrojenja Britiš petroleuma, nedaleko od granice sa Libijom.

Alžirske snage najprije su napale vatrom iz helikoptera, a uslijedio je proboj specijalnih snaga, kažu diplomate, sajt blizak ekstremistima i jedan alžirski zvaničnik.

Vlada je intervenciju obrazložila time da je htjela da spriječi da otmičari pobjegnu iz Alžira s taocima.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije