Svijet

Krvoproliće u Tadžikistanu, 17 mrtvih

Krvoproliće u Tadžikistanu, 17 mrtvih
Krvoproliće u Tadžikistanu, 17 mrtvih

DUŠANBE - Naoružani napadači predvođeni nezadovoljnim zamjenikom ministra odbrane Tadžikistana izveli su napad u prijestonici Dušanbeu, saopštile su lokalne vlast.

U napadu je poginulo najmanje osam policajaca i devet napadača.

Za razliku od susjednog Avganistana, u bivšoj sovjetskoj republici Tadžikistanu su ovakva krvoprolića izuzetno rijetka, pa će ovaj incident vjerovatno uzdrmati vladu, prenijela je agencija AP.

Zasad nije poznat uzrok napada, ali se iz saopštenja vlade u Dušanbeu saznaje da su napadači bili aktivno uključeni u sukobe tokom građanskog rata devedesetih godina prošlog vijeka, učestvujući na strani oružanih snaga opozicije.

Ambasada SAD u Dušanbeu je saopštila da je značaj današnjeg napada zasad nepoznat, "ali on može da rezultuje drugim činovima nasilja". Ambasada je zatvorena, a osoblju je savetovano da ne šalju djecu u škole.

General Abduhalim Nazarzoda, zamjenik ministra odbrane koji se smatra organizatorom današnjeg sukoba, došao je do tog položaja u vladi zahvaljujući mirovnom sporazumu kojim je okončan građanski rat.

Poslednjih godina su intenzivirani napori vlasti da neutrališu opoziciju, a Nazarzoda i njegovi navodni saučesnici su povezivani sa umerenom Strankom islamskog preporoda, koji je tadžikistansko Ministarstvo pravde zabranilo dekretom prošlog meseca.

Ta stranka je negirala bilo kakvu povezanost sa današnjim napadom.UN ukidaju pomoć u hrani za 200.000 sirijskih izbjeglica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije