Svijet

Kuba: Pod pritiskom i prijetnjama nećemo pregovarati sa SAD

Kuba: Pod pritiskom i prijetnjama nećemo pregovarati sa SAD
Foto: Tanjug/AP | Bruno Rodrigez

HAVANA - Vlasti na Kubi su, reagujući na nedavnu odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o poništenju procesa normalizacije odnosa koji je započeo njegov prethodnik Barak Obama, poručile da neće pregovarati s Bijelom kućom o pomenutom pitanju.

Ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodrigez je istakao da ne žele pregovarati sa SAD koje, kako je rekao, vrše pritisak na njih.

"Pod pritiskom i prijetnjama, nećemo pregovarati sa SAD ni o kakvom pitanju", rekao je Rodrigez.

Dodao je da Kuba neće praviti nikakve ustupke koji mogu dovesti u pitanje njen suverenitet.

"Kuba, kao što je to bilo tokom cijele revolucije, neće praviti nikakve ustupke koji bi mogli nanijeti štetu njenom suvernitetu", kazao je Rodrigez.

Istakao je na kraju da će odluka američkog predsjednika dodatno ujediniti kubanski narod.

Podsjetimo, Tramp je u obraćanju emigrantima kubansko-američkog porijekla u Majamiju 16. maja poručio da je poništio proces normalizacije odnosa koji je započeo njegov prethodnik Barak Obama.

"Otkazujem potpuno jednostrani sporazum prethodne administracije s Kubom", rekao je tada Tramp, dodajući da će razotkriti, kako je kazao, zločine Kastrovog režima.

Napomenuo je da je sporazum Obamine administracije sa Castrovim režimom, kako je rekao, "pogrešan", dodajući da će "preokrenuti" mnoge poteze prethodne administracije u vezi s obnovljenim odnosima SAD i Kube.

Naglasio je da će restrikcije prema Kubi ostati na snazi sve dok kubanska Vlada ne oslobodi politički zatvorenike, ispoštuje slobodu izražavanja i ne prestane progoniti disidente.

Ipak, Taump neće prekinuti diplomatske i trgovinske veze s Kubom, niti će zatvoriti američku ambasadu u Havani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije