Svijet

Kurc: Austrija se zalaže za zaštitu novinara širom svijeta

Kurc: Austrija se zalaže za zaštitu novinara širom svijeta
Kurc: Austrija se zalaže za zaštitu novinara širom svijeta

BEČ – Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ukazao je danas da neprestano raste broj novinara koji su izloženi napadima, hapšenjima i čak ubistvima, te da se zato Austrija zalaže za zaštitu novinara širom svijeta.

On je, u saopštenju, povodom jednoglasnog usvajanja rezolucije o bezbjednosti novinara, koju je inicirao Beč, u Savjetu UN za ljudska prava u Ženevi, istakao da je usvajanje ovog dokumenta veoma bitno za zaštitu novinara.

„Činjenica da je rezolucija predata uz podršku više od 80 država i da je postignut konsenzus o njoj, daje joj posebnu težinu. Mi ćemo naše angažovanje za bazbjednost novinara u Savjetu za ljduska prava, i drugim međunarodnim forumima nastaviti i nakon ovog uspjeha“, poručio je Kurc.

Rezolucija je, kako je ocijenio, najsnažniji tekst koji je do sada usvojen u Savjetu za ljudska prava UN i Generalnoj skupštini, te tematizuje opasnosti kojima su izloženi novinari u izvršavanju svog posla.

Rezolucija zahtjeva hitno puštanje svih bez razloga uhapšenih novinara i osuđuje najoštrije nasilno gašenje i napade na medijske kuće.

Takođe podvlači i posebne opasnosti kojima su novinari izloženi u vreme digitalizacija i poziva države da osiguraju u zakondoavstvu i praksi zaštiti izvora novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije