Svijet

Kurc: Beč želi dijalog sa Moskvom, špijuniranje neprihvatljivo

Kurc: Beč želi dijalog sa Moskvom, špijuniranje neprihvatljivo
Foto: spectator.co.uk | Kurc: Beč želi dijalog sa Moskvom, špijuniranje neprihvatljivo

BEČ - Beč želi da nastavi dijalog sa Moskvom, ali vjeruje da špijuniranje nije prihvatljivo, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je nakon sjednice Vlade rekao da Austrija želi da ima jasnu sliku u vezi sa optužbama protiv austrijskog pukovnika u penziji za špijuniranje u korist Moskve i da želi da ima jasnu sluku o Rusiji.

"Želimo da održimo dijalog, ali znamo šta se dogodilo u Holandiji i Velikoj Britaniji i izrazili smo solidarnost sa svojim evropskim partnerima", istakao je Kurc.

Kurc je naglasio da Austrija smatra špijuniranje neprihvatljivim i da će se protiv toga boriti ukoliko se dogodi na austrijskoj teritoriji, bez obzira na to koja zemlja je umiješana, javio je TASS.

Austrijski kancelar podsjetio je da je Austrija dala jasan odgovor i o slučaju špijuniranja obavijestila evropske partnere.

"Ubijeđeni smo da to neće poboljšati odnose EU i Rusije i da je važno da imamo kanale za dijalog sa Rusijom, kao i da je trajni mir na kontinentu moguće obezbijediti samo kroz saradnju sa Moskvom, a ne sukobima sa ruskom državom", dodao je Kurc.

Advokat pukovnika austrijske vojske Mihael Hofer izjavio je ranije da je njegov klijent odbacio je tvrdnje da je špijun i naglasio da nije odavao državne tajne na štetu Austrije.

Advokat je za televiziju "ORF 2" rekao da njegov klijent tvrdi da nikada nije odavao državne tajne Austrije niti bilo kakve slične podatke.

Osumnjičeni je po odluci suda juče pušten iz pritvora, u kojem je bio od subote, 10. novembra.

Pukovnik je osumnjičen za saradnju sa ruskim obavještajnim službama od devedesetih godina prošlog vijeka i da je Moskvi davao informacije o austrijskom ratnom vazduhoplovstvu, artiljerijskim sistemima, visoko rangiranim zvaničnicima i migrantskoj krizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije