Svijet

Kurc: Britanija je stavila prst u ranu Evropske unije

Kurc: Britanija je stavila prst u ranu Evropske unije
Kurc: Britanija je stavila prst u ranu Evropske unije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je, nakon Brexita, sveobuhvatne reforme Evropske unije.

On je istakao da EU ne treba da "gubi vrijeme na detaljima, već mora da riješi velika pitanja, kao što je izbjeglička kriza".

"Evropa je definitivno, istupanjem Velike Britanije, ekonomski, spoljno i odbrambeno politički slabija. Velika Britanija je po mnogo pitanja stavila prst u ranu. Nama su potrebne dalekosežne promjene i obnova EU. Ona mora u budućnosti biti više nego 'status kvo' bez Velike Britanije", rekao je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Prema njegovim riječima, EU mora najprije da riješi izbjegličku krizu, jer u suprotnom raste broj pristalica istupanja iz Unije i u drugim zemljama.

To je, kako je podsjetio bila i glavna tema na britanskom referendumu, pa su ljudi bili čak spremni da prihvate i ekonomsku štetu.

Kurc je ujveren da su građani EU nezadovoljni zato što Unija nije mogla da savlada aktuelne izazove kao što je pitanje imigracije, te ni nadležnosti između regiona, nacionalnih država i EU nisu dovoljno i svrsishodno razjašnjene.

"Potrebna nam je snažnija Evropa po velikim pitanjima kao što su spoljna, bezbjednosna i odbrambena politika, ili na primjer u rješavanju izbegličkog pitanja, ali istovremeno i Evropa koja se povlači po manjim pitanjima i odluku o tome prepusti nacionalnim državama ili regionima", precizirao je Kurc.

On je zatražio brzo djelovanje poslije Brexita, kao i pregovore sa Londonom o daljoj saradnji, kako bi Unija mogla u potpunosti da se skoncentriše na reforme sopstvenog sistema.

Upitan da li je bila greška što je Dejvid Kameron raspisao referendum, Kurc je kazao da je duboko nesrećan ishodom, ali da ne može biti cilj u Evropi biti protiv demokratije i prava na učešćem u donošenju odluka građanima.

"Cilj mora da bude da se stvori EU koja je tako snažna i dobro postavljena, da ima jasnu većinu stanovništva iza sebe", poručuje šef austrijske diplomatije.

On je upozorio da, ako EU ne bude brzo djelovala, može doći do izbijanja požara u celoj Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije