Svijet

Kurc: Ne otvarati još poglavlja sa Turskom

Kurc: Ne otvarati još poglavlja sa Turskom
Kurc: Ne otvarati još poglavlja sa Turskom

BEČ -- Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjasnio se protiv otvaranja daljih poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Turskom.

Kurc je, na Odboru za spoljnu politiku austrijskog parlamenta, rekao da želi, po pitanju pristupa Turske EU, da "igra otvorenim kartama".

Prema njegovim riječima, trenutno ne bi bilo prikladno otvarati dalja poglavlja sa Ankarom, čak šta više, kako je dodao, trebalo bi jasno reći da punopravno članstvo nije cilj.

"Nije svrishodno da se Turskoj dugo nešto prividno obećava i onda prizna da to nije bilo ozbiljno. Trebalo bi igrati otvorenim kartama i jasno izneti da se Turska proteklih godina razvijala udavljavajući od EU”, objasnio je Kurc.

Predsedavajući Odbora Jozef Čap, kao i poslanik NEOS-a Kristof Vavrik, založili su se za strateško partnerstvo sa Turskom umesto punopravnog članstva u EU.

Hapšenja, masovna otpuštanja i talas čišćenja su neprihvatljivi, poručio je Kurc, dodajući da je, i pored sporazuma o izbjeglicama, neophodno ukazivati na ljudska prava.

On je rekao da je potrebno prema Ankari dalje vršiti pritisak za miroljubivo rješenje problema sa Kurdima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije