Svijet

Kurc: Zapadni Balkan mora imati perspektivu u Evropi

 Kurc: Zapadni Balkan mora imati perspektivu u Evropi
Kurc: Zapadni Balkan mora imati perspektivu u Evropi

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc naglasio je danas da će se i dalje zalagati da region zapadnog Balkana ima perspektivu u Evropi.

On je, obraćajući se austrijskim ambasadorima iz čitavog svijeta u Beču, kazao da je integracija tog regiona  jedan od njegovih prioriteta.

˝Taj stav nije uvek popularan, ali je ispravan. Austrija je povezana sa zemljama zapadnog Balkana. Najveća grupa imigranata u Austriji je iz tog regiona, a uz to je i austrijska privreda najvažniji investitora˝, objasnio je on.

Austrija mora da se pripremi za oštrije kontramjere Rusije, kazao  je danas ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, otvarajući godišnju ˝ambasadorsku konferenciju˝ u Beču, dodajući da EU mora da odgovori daljim mjerama na djelovanje ruske vojske u istočnoj Ukrajini.

 Kada je riječ o sukobima u Iraku on je jasno izneo simpatije prema vojnoj intervenciji i podršci u naoružanju onima koji se bore protiv ˝terorista Islamske države (IS) ˝.

Istovremeno on je izrazio zabrinutost što ˝hiljade Evropljana˝ idu u ˝sveti rat˝, navodeći da je to kako unutrašnjopolitički izazov, tako i za  EU. Međutim on je upozorio da se ne smije praviti greška i sve muslimane staviti u isti koš, jer je većina njih dobro integrisana.

Od 130 osoba iz Austrije koje se bore u Siriji svi predstavljaju bezbjednosni rizik, te je potrebno odlučna intervencija policije, zatražio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije