Svijet

Kurc tražio od Trampa veće angažovanje na pitanju Kosova

Kurc tražio od Trampa veće angažovanje na pitanju Kosova
Foto: Tanjug/AP | Kurc tražio od Trampa veće angažovanje na pitanju Kosova

VAŠINGTON - Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zatražio je od američkog predsjednika Donalda Trampa na sastanku u Vašingtonu veće angažovanje SAD u rješavanju pitanja Kosova.

Kurc je naglasio da SAD imaju jak uticaj na Kosovu koji bi mogle da pozitivno iskoriste.

On je nakon sastanka novinarima rekao da Austrija pozitivno gleda na dijalog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i /predsjednika samoproglašenog Kosova/Hašima Tačija i da bi podržala razmjenu teritorija, "iako je riječ o škakljivoj temi".

"Ako se dvije strane oko nečeg dogovore, Evropljani ne bi trebalo da im stoje na putu, a tako ni Amerikanci", poručio je Kurc, koji je prvi austrijski kancelar koji se u Bijeloj kući sastao sa jednim američkim predsjednikom u poslednjih 13 godina.

Tramp je izrazio želju da Austrija poveća budžet za vojsku, a Kurc mu je jasno stavio do znanja da Beč poštuje njegov stav, ali da svoja budžetska pitanja sam rješava, prenosi austrijska TV "Orf".

Kurc je rekao da Austrija ima manje izdatke za svoju odbranu od drugih država, ali da je, što se tiče učešća u međunarodnim mirovnim misijama, natprosječno zastupljena.

"Verujem da u suštini američka administracija ima interes za dobrim odnosima, ali u mnogim pitanjima smo različitih mišljenja", dodao je Kurc.

Kada je riječ o gasu, Kurc je na sastanku prenio Trampu da Austrija podržava projekat "Sjeverni tok dva", jer postoji potreba za osiguranje snabdijevanja gasom, kao i da je otvorena za isporuke tečnog američkog gasa, ali da trenutno cijena nije konkurentna.

"Zbog toga će Austrija gas i dalje, uglavnom, kupovati iz Rusije", objasnio je Kurc.

Sastanak je održan u četiri oka, a zatim su nastavljeni razgovori u proširenom sastavu. U američkoj delegaciji bili su Trampov šef kabineta Majk Malvenej, njegovi glavni savjetnici DŽon Bolton i Leri Kudlou, potredsjednik Majk Pens, šef diplomatije Majk Pompeo i ministar energetike Rik Peri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije